Affiliation:
1. BURDUR MEHMET AKİF ERSOY UNIVERSITY
2. MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY
Abstract
Son yıllarda, dünya genelinde hareketsizliğe bağlı hastalıklar en çok ölüme yol açan hastalıklar sıralamasında hep üst sıralarda yer almaktadır. Gerek teknolojinin hızla gelişmesi ile bedensel iş yükünün azalması, gerekse insanların kent yaşamını tercih etmesi, kişileri hareketsiz bir yaşama sürüklemiş ve bu durum kişilerin sağlıklarını olumsuz etkilemiştir. Sağlığı fiziksel ve psikolojik olarak geliştirme yollarından biri de fiziksel aktivitedir. Bu çalışmada amaç; altı hafta süre ile haftada 3 gün birer saat boyunca yapılacak aerobik temelli egzersizlerinin sedanter kadınların seçili vücut kompozisyonu ve motorik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Deneysel modelde tasarlanan bu araştırmaya, 23–52 yaş arası, toplam 22 spor yapmayan (sedanter) kadın gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar, 6 hafta süre ile haftada 3 gün birer saat boyunca aerobik temelli egzersizler yaptılar. Katılımcıların vücut kompozisyonu, dikey sıçrama, el-pençe kuvveti, bacak kuvveti, anaerobik güç, esneklik ve aerobik dayanıklılık ölçümleri 6 hafta arayla “ön-test” ve “son-test” şeklinde gerçekleştirildi. Elde edilen veriler değerlendirilmesinde SPSS (Ver.15.0) programında yer alan tanımlayıcı istatistikler ve Shapiro-Wilk testi sonuçları göz önünde tutularak, karşılaştırma testlerinden “Paired Sample t Testi” kullanıldı. Anlamlılık düzeyi “α” 0,05 olarak kabul edildi. Sonuç olarak, iki ölçüm karşılaştırıldığında; Vücut Ağırlığı, Vücut Yağ Kütlesi, El-pençe Kuvveti, Bacak Kuvveti, Dikey Sıçrama, Esneklik ve Aerobik Dayanıklılık açısından anlamlı fark meydana gelirken, Vücut Kitle İndeksi, Bel-Kalça Oranı, Bazal Metabolik Hız, Vücut Yağ Oranı ve Anaerobik Güç açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference47 articles.
1. Abanoz, E. I. (2011). Orta yaş sedanter obez bayanlarda pilates egzersizlerinin etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
2. Akdur, H. (2013). Ev kadınlarının ve çalışan kadınların fiziksel aktive düzeylerinin araştırılması. Spor Bilimleri Dergisi, 11(3), 43-46.
3. Arslan, E., Aras, D., ve Can, S. (2016). Sporcu ve sedanter kadınlarda günlük enerji harcaması ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 14(1), 53-61.
4. Aslan, C. S. (2008). Sedanter ve fiziksel aktif kişilerde esnekliğin sıçrama ve bacak kuvveti üzerine olan etkilerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sivas.
5. Can, S., Karaca, A., Arslan, E., ve Biernat, E. (2017). Physical activity measurement by swa in employees: Weekdays and weekend. Physical Activity Review, 5, 167-175.