Affiliation:
1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, üstün zekalı ortaöğretim öğrencilerinin rekreasyonel farkındalık düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya bilim ve sanat merkezinde eğitim ve öğretim 42 kız (%54,5) ve 35 erkek (45,5) öğrenci olmak üzere toplam 77 öğrenci gönüllü olarak katılım göstermiştir. Örneklem grubu, olasılıksız olan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Verilerin toplanmasında Ekinci ve Özdilek (2019) tarafından geliştirilmiş olan Rekreasyon Farkındalık ölçeği ve 7 soruluk demografik bilgi formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım koşullarına uygunlukları Kolmogorov-Smirnov Testi ile analiz edilmiştir. Veriler normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testlerle analizler yapılmıştır. Tanımlayıcı istatiksel hesaplamalar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) yapıldıktan sonra, bağımsız değişkenlerde karşılaştırma yapılırken iki parametre olanlarda Mann Whitney U, üç ve daha fazla parametre olanlarda Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Boş zamanlarını verimli değerlendirme değişkeninde boş zamanlarını verimli bir biçimde değerlendirdiğini düşünen öğrenciler lehine bütün alt boyutlarda ve ölçek bütününe; okul süresi dışı sorumluluklar için ayrılan günlük süre değişkeninde sosyal başarı alt boyutu ile ölçek bütününe daha fazla süre ayıranlar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference34 articles.
1. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı (7. Baskı), Sakarya: Sakarya Kitapevi.
2. Amusa, L. O., Toriola, A. L., Onyewadume, I. U., ve Dhaliwal, H. S. (2008). Perceived barriers to sport and recreation participation in Botswana. African Journal for Physical Health Education, Recreation and Dance, 14(2), 115-129.
3. Barnett, L. A. (2005). Measuring the ABCs of leisure experience: Awareness, boredom, challenge, distress. Leisure Sciences, 27(2), 131-155.
4. Bebek, S., ve Çakmak Yıldızhan, Y. (2022). Researching of The Relationship Between Women’s Body Attitudes, Recreational Awareness Levels of Women. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 5(Özel Sayı 1), 636-652.
5. Bülbül, A., Olcucu, B., ve Akyol, G. (2021). Spor elemanlarının rekreasyon fayda farkındalığı ile bedenlerini beğenme düzeyleri arasındaki ilişki. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 1(50), 110-123.