The Role of Emotion Regulation in the Effect of Rumination on Athletes' Goal Orientation

Author:

SOLAKUMUR Adem1ORCID,ÜNLÜ Yılmaz2ORCID

Affiliation:

1. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ

2. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Sporcuların optimal ve minimal performans hedeflerinde etkili olan unsurlar arasında duygu düzenleme stratejileri ve ruminatif düşüncelerin önemli bir yeri vardır. Ruminasyon, sporcunun önceden deneyimlediği olumsuz yaşantıların ve sonuçların sporcunun zihnini sürekli meşgul etmesi, sporcunun yeni deneyimlerinde de benzer sonuçlar oluşturacağı düşüncesinin zihinde tekerrür etmesidir. Bu durum sporcunun hedef yönelimlerinde de etkili olmaktadır. Duygu düzenleme stratejileri ise ruminatif ve benzeri düşünceleri aşmada önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmanın amacı, Ruminasyonun sporcuların hedef yönelimleri üzerindeki etkisinde duygu düzenleme stratejilerinden bilişsel yeniden değerlendirmenin rolünü incelemektedir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemine göre tasarlanmıştır. Veriler Google form ve yüz yüze anket aracılığıyla kolayda örnekleme yöntemine göre lisanslı 307 sporcudan elde edilmiştir. Ölçekler arası ilişkiler pearson korelasyon testi ile test edilmiştir. Aracı modele ilişkin analizler SPSS 26 programında Process eklentisi ile Hayes’ in Model (4) tasarımı üzerinden test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre ruminasyon ile hedef yönelimi ve bilişsel yeniden değerlendirme arasında istatistiki açıdan anlamlı pozitif yönlü doğrusal bir ilişki bulunmaktadır (p

Publisher

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)

Subject

Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology

Reference82 articles.

1. Aaker, D. A., Kumar,V., ve Day, G. S. (2007). Marketing Research, 9. Edition, John Wiley & Sons, Danvers.

2. Ağca, N.T. (2019). Duygu Düzenleme Eğitiminin Genç Sporcuların Duygu Düzenleme Becerileri Ve Bilinçli Farkındalık Deneyimleri Üzerindeki Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

3. Aldao, A., Nolen-Hoeksema, S., ve Schweizer, S. (2010). Emotion-regulation strategies across psychopathology: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 30(2), 217-237.

4. Anayurt, A. (2017). Duygu Düzenleme İle Erken Dönem Uyumsuz Şemalar Bilişsel Esneklik ve Ruminasyon Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

5. Balkis, F. (2019). Elit Seviyedeki Tenisçilerin Görev ve Ego Yönelimi Hedeflerinin Başarı Motivasyonlarına Etkisinin Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağrı.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3