Abstract
Günümüzde spor kulüplerinde görev yapan yöneticilerin öneminin arttığı ve bu bağlamda yöneticilerin kadın ve erkek takımlarına karşı yönetimsel algılarının nasıl olduğu merak edilmektedir. Buradan hareketle araştırmanın amacı, Türkiye’deki kulüp yöneticilerinin kadın ve erkek takımlarına ilişkin yönetimsel algılarının incelenmesidir. Araştırmanın yöntemine bakıldığında, nitel araştırma yaklaşımlarından olan özel durum yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamızın araştırma grubunu ise, Türkiye’de spor kulüplerinde görev yapmakta olan kolay ulaşılabilir örneklem yöntemleriyle belirlenmiş olan 4 adet kulüp yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ise, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş olan yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, kulüp yöneticilerinin takımla iletişim sıklığının belirli ve belirsiz aralıklarda olduğu, takımla iletişim yollarına dair yüz yüze ve telefon yolunun, iletişim durumlarında ise maç öncesi, maç sonrası, antrenmanlar ve boş zamanlar olduğu görülmektedir. Kulüp yöneticilerinin takım motivasyonunu sağlamak adına teknik kadro ve hocaların, motivasyon konuşması, maddi destek verilmesinin motivasyonu artırdığı görülmüştür. Cinsiyet faktörünün iletişimde etkisi var ve yok cevaplarına rastlanmış ancak takım yönetme hususunda tüm yöneticilerin var dediği tespit edilmiştir. Son olarak, takım yöneticilerin cinsiyet faktörüne göre takımlarda yaşadıkları zorluklar boyutunda finansal güçlükler ortak olarak tespit edilirken, erkek futbol takımlarında maddiyata önem verme bir zorluk olarak tespit edilirken, kadın futbol takımında maneviyata önem verme ve duygusallık zorluk olarak ortaya çıkmıştır.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Reference21 articles.
1. Adamczyk, G., ve Luboiński, Ł. (2002). Epidemiology of football-related injuries. Acta Clin, 2(3), 236-250.
2. Arslan, A. (2019). Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin iletişim becerileri ve öz-yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 38(1), 146-173.
3. Basım, N., ve Argan, M. (2009). Spor yönetimi. Detay Yayıncılık: Ankara.
4. Bayter, M., & Alaca, E. (2014). Spor yöneticiliğinde bilgi yönetiminin önemi. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(2), 1781-1791.
5. Beşler, H. K. (2016). Futbol kulübü yöneticilerinin antrenörlerinin ve futbolcuların, futbol hakemlerinin saha içi yönetimine ilişkin görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.