Affiliation:
1. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU, ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Abstract
Sağlık ile ilgili olan yeme farkındalığı ve olumsuz beden algısı sporcuların performansları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri açısından önemli bir olgu olarak görülmektedir. Bu çalışma farklı spor branşlarında lisanslı olan kadın sporcuların yeme farkındalığı özellikleri ile olumsuz beden konuşmaları özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Adıyaman ilinde faaliyet gösteren farklı spor branşlarına sahip kadın sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise 2022-2023 sezonunda Adıyaman ilinde yerel ve ulusal müsabakalara katılım sağlayan aktif durumdaki 244 kadın sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kadın sporcuların kişisel özellikleri için ‘’Kişisel Bilgi Formu’’, ‘’Yeme Farkındalığı Ölçeği’’ ve ‘’Olumsuz Beden Konuşmaları Ölçeği’’ kullanılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan sporcuların spor yaşı durumları açısından yeme farkındalığı ölçeği puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (F=4,080, p=0,000). Araştırmada sonuç olarak sporcuların spor branşları ile ilgili beslenme ve enerji gereksinimleri ile ilgili eğitimler ve psikolojik destek çalışmaları ile desteklenmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference27 articles.
1. Arroyo, A., ve Harwood, J. (2012). Exploring the causes and consequences of engaging in fat talk. Journal of Applied Communication Research, 40(2), 167-187.
2. Bayköse, N., ve Yazıcı, A. (2019), Olumsuz Beden Konuşmaları Ölçeği’nin Adolesan Kız Sporcular İçin Geçerlik ve Güvenirliği. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 102-118.
3. Bays, J. C. (2009), Mindful Eating: a guide to rediscovering a healthy and joyful relationship with food. First edition. Shambhala Publications Vol.1. Boston, Massachusetts.
4. Beshara, M., Hutchinson, A. D., ve Wilson C. (2013), Does mindfulness matter? Everyday mindfulness, mindful eating and self-reported serving size of energy dense foods among a sample of South Australian adults. Appetite, 67, 25-9.
5. Drewnowski, A., Kurth, C. L., ve Krahn, D. D. (1995), Effects of body image on dieting, exercise, and anabolic steroid use in adolescent males. Int J Eat Disord, 7, 381–6.