Abstract
Günümüzde enerji kadar önemli bir diğer problem de gelişen teknolojinin, artan nüfus ve yaşam standartlarının en önemli sonucu olan artan atık miktarıdır. Kentlerde oluşan atıklar, şehrin nüfus yoğunluğuna ve bölgenin tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak değişmektedir. İçerisinde sıvı ve gaz atıkların bulunmadığı kentsel katı atıkları düzenli depolama alanları kullanarak hem bertaraf etmek hem de enerji elde etmek mümkündür. Çünkü katı atıklar biyolojik olarak bozunmakta ve bozunma sonucunda ortama %45-60 oranında metan, %40-60 oranında karbondioksit gazı salmaktadır. Depo gazı olarak da tanımlanan bu gazın potansiyeli, ülke nüfusunun ortalama 84 milyon, kişi başı atık miktarının ortalama 1,13 kg olduğu göz önüne alınırsa ne kadar yüksek olduğu aşikardır. Bu nedenle tüketimin ana sebebi olan insanoğlu doğada var olduğu sürece, kentsel katı atıklar sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Bu çalışmada; 2020 yılı TUİK verileri kullanılarak her geçen gün artan düzenli katı atık depolama alanlarımızdan elde edilebilecek depo gazının güncel enerji potansiyeli araştırılmış ve diğer enerji kaynakları ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Reference33 articles.
1. Akpınar, N. (2006). Kentsel Katı Atıklardan Enerji Üretimi. İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
2. Altuntaş, E. (2021). Düzenli Depolama Sahalarında Depo Gazı (Lfg) Yöntemi Kullanılarak Enerji Eldesi Ve Edirne Uygulamaları. Edirne: Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
3. Andriani, D., Atmaja, T. D. (2019). The potentials of landfill gas production: a review on municipal solid waste management in Indonesia. Journal of Material Cycles and Waste Management(21), 1572–1586. doi:https://doi.org/10.1007/s10163-019-00895-5
4. Bilgili, M. S. (2006). Katı Atık Düzenli Depo Sahalarında Atıkların Aerobik Ve Anaerobik Ayrışması Üzerine Sızıntı Suyu Geri Devrinin Etkileri. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. (Basılmış).
5. Bilgili, M. Y. (2020). Katı Atık Yönetiminde Kullanılan Bazı Kavramlar ve Açıklamalar. Avrasya Terim Dergisi, 2(8), 88-97.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献