Affiliation:
1. KONYA TEKNİK UNİVERSİTESIİ
2. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada bir dalgıç pompa performansının deneysel ve sayısal analiz çalışmaları yapılmıştır. Öncelikle performans deneyleri firmada bulunan test düzeneğinde en verimli çalışma noktası 140 m3/h debi olan dört kademeli bir pompa ile yapılmıştır. Daha sonra Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ile aynı pompanın dört kademeli modeli için sayısal çalışmalar yapılmıştır. Çalışmada farklı debiler için pompaya ait basma yüksekliği ve verim değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, sayısal analiz sonuçları için pompa kesitinde meydana gelen hız ve basınç değişimleri görsel olarak sunulmuştur. Sonuç olarak, dalgıç pompa optimum çalışma noktası olan 140 m3/h debide, deneysel ve sayısal sonuçlar arasındaki fark basma yüksekliğinde yaklaşık %3.15 mertebesinde iken, verimde %9 civarındadır. Literatüre kazandırılan sonuçlar verim ve basma yüksekliği eğrilerinin birbirleri benzerliği nedeniyle ticari ve akademik çalışmalarda doğrulama amaçlı kullanılacak niteliktedir.
Reference15 articles.
1. ANSYS, ANSYS® Fluent Theory Guide, ANSYS, Inc., 2015.
2. Bai, Y., Kong, F., Xia, B., & Liu, Y. (2017). Effect of blade number matching of impeller and diffuser in high-speed rescue pump. Advances in Mechanical Engineering, 9(5), 1687814017703595.
3. Bai, L., Yang, Y., Zhou, L., Li, Y., Xiao, Y., & Shi, W. (2022). Optimal design and performance improvement of an electric submersible pump impeller based on Taguchi approach. Energy, 252, 124032.
4. Baysal, K. (1979). Tam santrifüj pompalar: hesap, çizim ve konstrüksiyon özellikleri. İstanbul Teknik Üniversitesi.
5. El-Emam, M. A., Zhou, L., Yasser, E., Bai, L., & Shi, W. (2022). Computational methods of erosion wear in centrifugal pump: A state-of-the-art review. Archives of Computational Methods in Engineering, 1-26.