Abstract
Giriş ve Amaç: Yapay zekâ (YZ) veri, bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her alanda olduğu gibi sağlık alanındaki optimizasyon rolü dikkat çekmiştir. Bu bibliyometrik çalışma, sağlık alanındaki yapay zekâ odaklı araştırmaların ulusal literatürdeki genel durumunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu doğrultuda ‘Türk Medline Ulusal Sağlık Bilimleri Süreli Yayınlar Veri Tabanı’ 13 Aralık 2023 tarihi itibariyle taranmış ve çalışmanın amacına uyan 290 çalışma bibliyometrik analize dahil edilip incelenmiştir. Bulgu ve Sonuç: Elde edilen veriler, sağlık alanındaki araştırmaların belirgin bir artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. İncelenen çalışmalar, yabancı literatürde olduğu gibi kardiyoloji, üroloji, kanser ve nöroşirurji gibi uzmanlık alanlarının araştırmaların merkezine yerleştiğini göstermektedir. Ayrıca, hemşirelik ve diş sağlığı alanlarında gerçekleştirilen çalışmaların arttığı, bu sayede geniş bir uzmanlık yelpazesi içinde çeşitlenen araştırmalara tanıklık edildiği gözlemlenmiştir. Ek olarak çalışmaların genellikle çok yazarlı olması, ilgili alanın disiplinler arası özelliğine işaret etmektedir. Bununla birlikte, olgu-vaka-klinik türdeki uygulama odaklı çalışmaların göreceli olarak sınırlı olduğu bir bulgu ortaya çıkmıştır. Yabancı literatürden farklı olarak, etik, yasal ve güvenlik konularına yönelik yapılan çalışmaların neredeyse ihmal edildiği tespit edilmiştir. Bu bibliyometrik analiz, Türkiye'deki yapay zekâ temelli sağlık araştırmalarına geniş bir bakış açısı sunarak, sağlık alanındaki araştırmacılara, profesyonellere ve diğer paydaşlara değerli bir kaynak sağlama potansiyeline sahiptir.
Reference32 articles.
1. Alloghani, M., Al-Jumeily, D., Aljaaf, A. J., Khalaf, M., Mustafina, J., & Tan, S. Y. (2019, September). The application of artificial intelligence technology in healthcare: a systematic review. In International conference on applied computing to support industry: Innovation and technology (pp. 248-261). Cham: Springer International Publishing.
2. Alugubelli, R. (2016). Exploratory study of artificial intelligence in healthcare. International Journal of Innovations in Engineering Research and Technology, 3(1), 1-10.
3. Amann, J., Blasimme, A., Vayena, E., Frey, D., Madai, V. I., & Precise4Q Consortium. (2020). Explainability for artificial intelligence in healthcare: a multidisciplinary perspective. BMC medical informatics and decision making, 20, 1-9.
4. Artificial Intelligence. (29.12.2023). https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/artificial-intelligence
Balagurunathan, Y., Mitchell, R., & El Naqa, I. (2021). Requirements and reliability of AI in the medical context. Physica Medica, 83, 72-78.
5. Bindra, S., & Jain, R. (2023). Artificial intelligence in medical science: a review. Irish Journal of Medical Science (1971-), 1-11.