Affiliation:
1. FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ
2. İSTANBUL SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
3. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, HAMİDİYE SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, HEMŞİRELİK ESASLARI (DR)
Abstract
Bakım hemşirelik mesleğinin temelinde yer almakta ve hemşirelik uygulamaları ile özel bir nitelik kazanmaktadır. Hemşirelik mesleğine özgü olan hemşirelik bakımı, değişen toplum dinamikleri ve teknolojik gelişmeler ile kendini güncellemektedir. Hemşirelik bakımının taşıdığı anlam hep aynı olsa da bakım hizmetinin sunumunda oluşan değişimlerin takip edilmesi önemlidir. Bu nedenle sağlık bakımında güncel gelişmelerin izlenmesi amacıyla ülkemizde hemşirelik bakımında son beş yılın gündemini oluşturan araştırmaların derlenmesi amaçlanmıştır. Derlemeye konu olan araştırmalara “hemşirelik bakımı, Covid-19, kanıta dayalı uygulamalar, sağlık teknolojisi ve afet” anahtar kelimeleri kullanılarak ulaşılmıştır. Bu çalışmalar incelendiğinde, altı başlık altında kategorize edilmiştir. Bunlar; bireyselleştirilmiş bakım, karşılanmamış hemşirelik bakımı, Covid-19 ve hemşirelik bakımı, teknoloji ve hemşirelik bakımı, kanıta dayalı hemşirelik bakımı, afetler ve hemşirelik bakım uygulamalarıdır. Yapılan araştırmalar incelendiğinde bireyi etkileyen tüm gelişmeler ister teknolojik gelişmeler gibi olumlu ister salgın hastalıklar gibi olumsuz olsun, hemşireliğin odağı birey olduğu için hemşirelik bakım sunumunu etkilemektedir. Hemşireler tüm bu gelişmeleri takip ederek bakıma yansıtabilmeli ve mesleği geliştirmek için araştırmalar yapmalı bu araştırmalar sonucunda da gerekli düzenlemeleri yapabilmek için rol ve sorumluluk almalıdırlar.
Reference56 articles.
1. Acaroğlu R, Şendir M, Kaya H, & Soysal E. (2007). Bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımının hasta memnuniyeti ve yaşam kalitesine etkisi. İstanbul Üniversitesi Florance Nightingale Hemşirelik Dergisi, 15(59): 61-7.
2. Akgerman A., Yavuz E. D. Ö. Kavaslar İ., & Güngör S. (2022). Yapay zekâ ve hemşirelik. Sağlık Bilimlerinde Yapay Zekâ Dergisi, 2(1): 21-7. https://doi.org/10.52309/jaihs.v2i1.36.
3. Akpınar N.B., & Ceran M. (2020). Afetlerle ilgili güncel yaklaşımlar ve afet hemşiresinin rol ve sorumlulukları. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1:, 28-40.
4. Akyar İ. (2020). Covid-19 hastalarında akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) yönetimi ve hemşirelik bakımı. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 7 (Özel Sayı): 8-14. https://doi.org/10.31125/hunhemsire.775677.
5. Altınbaş Y, & İster E. D. (2020). Hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları ve bireyselleştirilmiş bakım algıları. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 29(4): 246-54. https://doi.org/10.17942/sted.621856.