Ruhsal Bozukluğu Nedeniyle Ayaktan İzlenen Hastaların Öz Şefkat Düzeyleri ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Arasındaki İlişki
-
Published:2023-03-01
Issue:1
Volume:10
Page:60-72
-
ISSN:2148-7472
-
Container-title:Health Care Academician Journal
-
language:tr
-
Short-container-title:SagAkaDerg
Author:
DEMİRDEN Ayşe1, SARIKOÇ Gamze2ORCID
Affiliation:
1. Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi 2. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Abstract
Amaç: Bu çalışma, ruhsal bozukluğu nedeniyle ayaktan izlenen hastaların öz şefkat düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi psikiyatri polikliniğinde Aralık 2020- Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ruhsal bozukluğu nedeniyle ayaktan izlenen araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 113 hasta dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Hasta Veri Formu, Öz Duyarlılık (Öz şefkat) Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmada hastaların öz şefkat düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Hastaların öz şefkat ve stresle başa çıkma tarzları alt ölçek puan ortalamaları ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyleri, sigara ve alkol kullanım durumları, bireylerin birlikte yaşadıkları kişiler, tanı grupları, iyileşme inançları ve tedavi memnuniyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p≤0,05). Hastaların öz şefkat düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p≤0,05).
Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre hastaların öz şefkat düzeyleri ile stresle başa çıkma tarzları arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Bu araştırma sonuçlarının ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavi planını düzenlemede yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Reference42 articles.
1. 1. Slavich, G. (2016). Life stress and health: a review of conceptual ıssues and recent findings, Teach Psychol., 43, 346–35. 2. 2. Moritz, S., Köther, U., Hartman, M., Lincoln, T. (2015). Stress is a bad advisor. Stress primes poor decision making in deluded psychotic patients, Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci, 265, 461–469. 3. 3. Özarslan, Z., Fıstıkçı, N., Keyvan, A., Uğurad, Z.I., Saygılı, S. (2013). Depresyon hastalarının stres ile başa çıkma stratejileri, Marmara Medical Journal, 26, 130-5. 4. 4. Karabulut, V., Evren, C., (2018). Opioid sürdürüm tedavisindeki hastalarda intihar girişimi ile stresle başa çıkma stilleri arasındaki ilişki, Klinik Psikiyatri, 21, 245-253. 5. 5. Folkman, S., Lazarus, R.S., Gruen, R.J., De Longis, A., (1986). Appraisal, Coping, Health Status, and Psychological Symptoms, Journal of Personality and Social Psychology, 50, 571.
|
|