Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Eğitimde belirlenen amaçlara ulaşabilmek için çeşitli öğretim materyallerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan biri de eğitici filmlerdir. Eğitici filmler, okulda gerçekleştirilen öğrenmeleri desteklemek amacıyla, dersin amaç ve kazanımlarına uygun olarak belirlenmektedir. Eğitici filmlerin, ders materyali olarak kullanılabilecek özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu araştırmada öğretmenlerin sosyal bilgiler dersinde eğitsel amaçlı en çok kullandıkları tespit edilen “Charlie ve Çikolata Fabrikası” filminin, MEB tarafından belirlenen kriterlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. İncelenen filmin incelenmesinde nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi; elde edilen verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 45 sınıf öğretmeni, sosyal bilgiler derslerinde en çok “Charlie ve Çikolata Fabrikası” filmini tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Bu film, MEB tarafından belirlenen "Taslak Ders Kitabı ve Eğitim Araçları İle Bunlara Ait E-İçeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler Ve Açıklamaları" adlı kriterlere göre incelenmiştir. Araştırmada bu kriterlerden “Anayasa ve mevzuata uygunluk, bilimsel yeterlik, içeriğin eğitim öğretim programlarına uygunluğu ve kazanımları karşılama yeterliği ile görsel tasarım özellikleri” esas alınarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda filmin eşitlik, insan hakları ve ayrımcılığı reddetme gibi ilkelere uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca aile, sabır, eşitlik, dürüstlük ve boş zamanı etkili değerlendirme gibi niteliklerin kazandırılması bakımından öğretim programının amaçlarına da uygun olduğu belirlenmiştir. İlaveten filmin, görseller, ışıklandırma, anlaşılır olma, merak uyandırma ve renklendirme bakımından uygun özellikler taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Erzincan University Journal of Education Faculty
Subject
Pulmonary and Respiratory Medicine,Pediatrics, Perinatology and Child Health
Reference30 articles.
1. Aladağ, E., & Karaman, B. (2018). Değer eğitiminde kısa filmlerden yararlanma: örnek bir uygulama. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1), 360-377.
2. Andersen, K. N. (2018). Evaluation of school tasks in the light of sustainability education: Textbook research in science education in Luxembourgish primary schools. Environmental Education Research, 24(9), 1301-1319.
3. Berber, A., Anilan, B., Odabaş, İ. N., & Alkan, D. (2019). Fen bilimleri öğretmen adaylarının eğitimde çizgi filmin kullanımına ilişkin görüşleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20, 465-492.
4. Biletskyi, V. S., Onkovych, H., & Yanyshyn, O. (2019). Media education technologies in developing students' professional competence. International Scientific-Pedagogical Organization of Philologists (ISPOP), 2(2), 110-114.
5. Cansız-Aktaş, M. (2019). Nitel veri toplama teknikleri (Özmen, H. ve Karamustafaoğlu, O. Ed.), Eğitmde Araştırma Yöntemleri içinde (126-135). Ankara: Pegem Akademi.