Affiliation:
1. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
3. Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
Hızlı kentleşmeyle birlikte kamusal mekanlar özelleşme, trafik baskısı altında otopark alanlarına dönüşme, terkedilerek güvensiz alanlar haline gelme veya bakımsızlık nedeniyle eskime gibi pek çok problemle karşılaşmaktadır. Halbuki topluma ifade özgürlüğü sağlayan kamusal mekanlar, insanların sosyalleşme, dinlenme, spor yapma, oyun oynama, doğayla etkileşim kurma gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli roller üstlenmektedir. Kamusal mekanların tasarımında/dönüştürülmesinde tavandan tabana doğru ilerleyen bir hiyerarşiden ziyade katılımcı yaklaşımların benimsenmesi sorunların daha verimli bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda makalede halkın katılımıyla gerçekleşen, düşük maliyetli geçici çözümler sunan, yenilikçi taktiksel şehircilik yaklaşımının kamusal mekanları dönüştürme potansiyeline odaklanılmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “Sağlıklı Kentler İçin atıl Kamusal Mekanları Katılımcı Yaklaşımlarla Dönüştürmek” temalı çalıştayın sonuç ürünü olan bu çalışmada Bursa kent merkezindeki bir sokağın taktiksel şehirciliğin ilkeleri temel alınarak dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yöntem olarak literatür araştırması, deneysel gözlemler, görüşmeler ve swot analizi yapıldıktan sonra, bölgenin yerel kimliği dikkate alınarak çalışma alanına yönelik taktiksel şehircilik uygulama önerileri geliştirilmiştir. Sonuç olarak, Bursa’da oyun, sanat ve kentsel tarım temalarına odaklanan önerilerle yaşanılabilir kamusal mekanlar üretilebileceği görülmüş, taktiksel şehircilik gibi yenilikçi yaklaşımların kamusal mekanları dönüştürmedeki rolü ortaya koyulmuştur
Reference41 articles.
1. Abd Elrahman, A. S. (2016). Tactical Urbanism “A pop-up Local change for Cairo's built environment”. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 216, 224-235.
2. Alisdairi, Lana K. (2014). A Cry and a Demand : Tactical Urbanism and the Right to the City. M.Sc. University of Washington.”
3. ARUP, (2020). Urbanism tactical making it happen. https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/tactical-urbanism (Erişim Tarihi: 25.06.2023).
4. Berglund, L. (2019). Excluded by design: Informality versus tactical urbanism in the redevelopment of Detroit neighborhoods. Journal of Cultural Geography, 36(2), 144-181.
5. Bursa Büyükşehir Belediyesi. (2023). Karamazak Mahallesi Fiziksel Tespitler Raporu. Kentsel Tasarım Şube Müdürlüğü