Taktiksel Şehircilik: Kamusal Mekanları (Nasıl) Dönüştürür (Mü)?

Author:

SEVİNÇLİ Nalan1ORCID,AKSOY Anıl2ORCID,POLAT Sibel3ORCID

Affiliation:

1. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

3. Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hızlı kentleşmeyle birlikte kamusal mekanlar özelleşme, trafik baskısı altında otopark alanlarına dönüşme, terkedilerek güvensiz alanlar haline gelme veya bakımsızlık nedeniyle eskime gibi pek çok problemle karşılaşmaktadır. Halbuki topluma ifade özgürlüğü sağlayan kamusal mekanlar, insanların sosyalleşme, dinlenme, spor yapma, oyun oynama, doğayla etkileşim kurma gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli roller üstlenmektedir. Kamusal mekanların tasarımında/dönüştürülmesinde tavandan tabana doğru ilerleyen bir hiyerarşiden ziyade katılımcı yaklaşımların benimsenmesi sorunların daha verimli bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda makalede halkın katılımıyla gerçekleşen, düşük maliyetli geçici çözümler sunan, yenilikçi taktiksel şehircilik yaklaşımının kamusal mekanları dönüştürme potansiyeline odaklanılmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “Sağlıklı Kentler İçin atıl Kamusal Mekanları Katılımcı Yaklaşımlarla Dönüştürmek” temalı çalıştayın sonuç ürünü olan bu çalışmada Bursa kent merkezindeki bir sokağın taktiksel şehirciliğin ilkeleri temel alınarak dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yöntem olarak literatür araştırması, deneysel gözlemler, görüşmeler ve swot analizi yapıldıktan sonra, bölgenin yerel kimliği dikkate alınarak çalışma alanına yönelik taktiksel şehircilik uygulama önerileri geliştirilmiştir. Sonuç olarak, Bursa’da oyun, sanat ve kentsel tarım temalarına odaklanan önerilerle yaşanılabilir kamusal mekanlar üretilebileceği görülmüş, taktiksel şehircilik gibi yenilikçi yaklaşımların kamusal mekanları dönüştürmedeki rolü ortaya koyulmuştur

Publisher

Kent Akademisi

Reference41 articles.

1. Abd Elrahman, A. S. (2016). Tactical Urbanism “A pop-up Local change for Cairo's built environment”. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 216, 224-235.

2. Alisdairi, Lana K. (2014). A Cry and a Demand : Tactical Urbanism and the Right to the City. M.Sc. University of Washington.”

3. ARUP, (2020). Urbanism tactical making it happen. https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/tactical-urbanism (Erişim Tarihi: 25.06.2023).

4. Berglund, L. (2019). Excluded by design: Informality versus tactical urbanism in the redevelopment of Detroit neighborhoods. Journal of Cultural Geography, 36(2), 144-181.

5. Bursa Büyükşehir Belediyesi. (2023). Karamazak Mahallesi Fiziksel Tespitler Raporu. Kentsel Tasarım Şube Müdürlüğü

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3