Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI
2. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Kliniğimizde meme kitleleri nedeniyle tedavi edilen hastaların epidemiyolojik ve karakteristik özelliklerini araştırmayı ve deneyimlerimizi paylaşmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Hasta kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Demografik ve klinik veriler araştırıldı. Hastalar ilk başvuruda ameliyat edilenler (Grup 1) ve takip sonrası ameliyat edilenler (Grup 2) olarak ayrılarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz SPSS 21 sürümü ile değerlendirildi. p<0.05 anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya 10 yılda meme kitlesi nedeniyle ameliyat edilen 48 hasta dahil edildi. Ortalama yaş ve başvuru şikayetleri açısından gruplar arasında fark yoktu (sırasıyla p=0.723, p=0.555). Tüm hastalara ultrason yapıldı. Kitlelerin, Grup 1’de sağ memede (%58.3), Grup 2’de sol memede (p=0.386) daha sık yerleşim gösterdiği gözlendi. Ayrıca her iki grupta da kitlelerin en sık meme üst lateral kadranda yerleştiği görüldü (sırasıyla %62.5 ve %70.89). Kitlelerin uzun çapları grup 1’de grup 2’ye göre daha uzundu (sırasıyla 51.79±11.11 mm ve 35.16±3.74 mm, p<0.001). Radyolojik olarak her iki grupta da kitlelerin çoğu Breast Imaging Reporting and Data System (BI-RADS 3) olarak raporlandı (sırasıyla %41.7 ve %54.2, p=0.444). Grup 1’deki 9, Grup 2’deki 1 hastaya ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapıldı (p=0.004). İİAB ‘de iki hastada filloid tümör saptanırken, diğerleri fibroadenom olarak rapor edildi. Cerrahi eksizyon sonrası histopatolojik değerlendirmelerde en sık fibroadenom tespit edildi. Ayrıca tüm hastaların %6.2’sinde premalign meme kitlesi saptandı.
Sonuç: Çocuklarda, büyük boyutta, hızlı büyüyen veya filloid tümör şüphesi olan meme kitlelerinde cerrahi eksizyon öneriyoruz.
Publisher
Turkish Journal of Pediatric Disease