Affiliation:
1. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
2. MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Aksiyomatik Tasarım yaklaşımı, farklı nesnelerle vaka çalışması yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu vaka çalışmasında ki gerçekleştirilen ana hedef; tasarım aşamasında göz önüne alınan dayanımı da hesaba katarak yaydaki kütleyi ve üzerinde oluşan kesme gerilmelerini en aza indirmektedir. Bu yay problemi; Aksiyomatik Tasarım metodolojisinin bağımsızlık aksiyomu kullanılarak incelenmektedir. Ayrıca, semangularity (anlamsallık) ve reangularity (doğrusallık) kavramları kullanılmaktadır. Bu kavramlarla birleşik ve ayrışık çözümleri bulmak amacıyla tasarım matrisleri oluşturuldu. Aksiyomatik tasarımda bir takım kabul edilebilir tasarım parametreleri değerleri gözlemlenmiştir. Bu parametreler uygun toleranslar verilerek kabul edilmiştir. Grafiksel ve sayısal sonuçların birbiriyle uyumlu olup olmadığını görmek amacıyla kontrol edilmiştir. Sonuç olarak; tasarım için kabul edilebilir özellikli, minimum maliyetli, dayanıklı ve sağlam bir yay tasarımı gerçekleştirilerek farklı sınır değerlerindeki değişimler irdelenmiştir.
Reference45 articles.
1. [1] Suh, N.P. : “The Principles of Design”, Oxford University Press , New York, USA(1990).
2. [2] Cochran, D. S. ; Reynal, V. A.: “Axiomatic Design of Manufacturing Systems”, The Lean Aircraft Initiative Report Series, RP96-05-14, Mass. Institute of Technology (1996).
3. [3] Suh, N.P.; Cochran, D.S.; C.L. Paulo,: “Manufacturing System Design”, Annals of the CIRP, 47, 2 (1998) 627–639.
4. [4] Babic, B.: “Axiomatic Design of Flexible Manufacturing Systems”, International Journal of Production Research, 37, 5 (1999) 1159-1173.
5. [5] Bröte, S.; Cochran, D. S.; Mierzejewska, A.; Carrus, B.; Rupp, S.; Smith, J.: “Integrating the Production Information System with Manufacturing Cell Design A Lean, Linked Cell Production System Design Implementation, Global Mobility Database”, Society of Automotive Engineers Inc., USA. 13(1999).