Affiliation:
1. Izmir Bakircay Üniversitesi, İİBF, İsletme bolumu
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ
3. ESHOT genel Müdürlüğü
Abstract
Rekabet ortamının giderek artması sonucu işletmeler, maliyetlerini düşürmek ve aynı zamanda kalitelerini arttırmak zorunda kalmaktadır. Bu durum işletmeleri çeşitli kalite iyileştirme tekniklerinden yararlanmaya yönlendirmiştir. Altı Sigma başta olmak üzere çoğu kalite iyileştirme yöntemleri veri odaklı yaklaşımlar olup, bu yöntemlerin başarılı olmasının ilk şartı kullanılan verilerin güvenilir olmasıdır. Bu durum kalite iyileştirme çalışmalarında, ilk adım olarak verilerin elde edildiği ölçüm sistemlerinin güvenilirliğinden emin olunmasını gerekmektedir. Bu çalışmada, bir otobüs yedek parçasının ölçümünde kullanılan sistemin güvenilirliği iki farklı yöntem kullanılarak analiz edilmiştir. Her iki yönteme göre kullanılan ölçüm sisteminin kabul edilebilir seviyede yeterli olduğu fakat iyileştirme fırsatları içerdiği sonucuna varılmıştır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference39 articles.
1. Aquila, G., Peruchi, R. S., Junior, P. R., Rocha, L. S., Rodrigo de Queiroz, A., Pamplona, E., & Balestrassi, P. P. (2018). Analysis of the wind average speed in different Brazilian states using the nested GR&R measurement system. Measurement,115,217-222. doi: 10.1016/j.measurement.2017.10.048.
2. Amar, S., (2010). Six Sigma Qaulity: Concepts & Cases – Volume I Statistical Tools in Six Sigma DMAIC Process With Minitab Applications
3. Barrentine, L. B., (2002). Concepts for R&R Studies, ASQ Quality Press, Wisconsin, USA.
4. Bartan, M.B. (2019) Üretici ve Tüketici Risklerini Dikkate Alarak Oluşturulan Ölçüm Sistemleri Analizinin Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2019.
5. Beckert S.F. ve Paim W.S. (2017) Critical analysis of the acceptance criteria used in measurement systems evaluation, Int. J. Metrol. Qual. Eng. 8, 23 (2017)