Abstract
Bu çalışmanın amacı, Soğuk Savaş sonrasında inşa edilen yenidünya düzeni içerisinde yapısal değişikliklerin yön değiştirmesiyle devletlerarasındaki ittifak ilişkilerinin yeniden şekillendiğini ortaya koymak ve değer çıkar ikilemi içerisinde çıkar odaklı dış politikanın artan önemini vurgulamaktır. Devletlerin gücü ulusal çıkar kapsamında değerlendirmesi, sert gücün yumuşak güç karşısında yeniden ivme kazanması ve güç dağılımında meydana gelen değişim ve sistemin aksaklıkları bu çalışma kapsamında ortaya konacaktır. Uluslararası sistemin değişen dinamikleri, devlet merkezli güvenlik algısının yeniden artan önemi, yayılmacı politikaların sistem içerisinde artan etkisi ABD-Çin rekabeti temelinde incelenecektir. Devletlerin güç mücadelesi yarışı içerisinde olduğu bu yenidünya düzeni içerisinde yaşanan çok yönlü değişimler analiz edilecek, ABD ve Çin’in güç odaklı politikaların küresel dengeler üzerinde yarattığı etki incelenecektir. Bu çalışmada, tarihsel karşılaştırmalı araştırma yöntemleri kullanılarak nitel bir araştırma yapılacaktır.
Publisher
Vakanuvis International Journal of Historical Researches
Reference17 articles.
1. Acharya, A.‘’The End of The American World Order’’, New York, Polity Press, 2018.
2. Bacevich,A. ‘’American Empire: The Realities and Consequences of U.S. Diplomacy’’, Cambridge and London, Harvard University Press, 2002 .
3. Feng. H. ‘’Chinese Strategic Culture and Foreign Policy Decision-Making: Confucianism, Leadership and War, Asian Security Studies’’, Ed.: Sumit Ganguly, Andrew Scobell, Routledge, New York, 2007
4. Fukuyama,F. ‘’The End of History 20 years Later’’, New Perspectives Quartely, 2003,31-39.
5. Gözen, R.‘’Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Uluslararası İlişkiler: Küreselleşme Perspektifi, Liberal Düşünce,’’ Cilt 2, Sayı 7,1997, s.75.