Affiliation:
1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
2. Fırat Üniversitesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı, şeftali çekirdeği kabuğunun polyester esaslı kompozitin mekanik özellikleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Polyester esaslı kompozit malzemeler, doymamış bir polyester reçineye ağırlıkça % 5, 10, 20 ve 40'lık farklı oranlara 149-297 µm boyutunda şeftali çekirdeği kabuğu tozu ilave edilerek elle döküm yöntemi ile hazırlanmıştır. Elde edilen saf polyester ve kompozit numunelerinin performanslarını değerlendirmek için çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti ve sertlik gibi farklı mekanik testlere tabi tutulmuştur. Mekanik testlerin sonuçlarına göre, polyester reçineye eklenen şeftali çekirdeği kabuğunun kompozit numunelerin gerilme ve eğilme mukavemeti değerlerini azalttığı, ancak sertlik değerini, ağırlıkça %40 hariç çok fazla olumsuz etkilemediği tespit edilmiştir. Karışımdaki şeftali çekirdeği kabuğunun oranı arttıkça, üretilen kompozit numunelerin esneklik modülü de azalmıştır. Şeftali çekirdeği kabuğu partiküllerinin polyester matris içindeki dağılımı ise taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile gözlemlenmiştir.
Reference25 articles.
1. Fowler PA, Hughes JM, Elias RM. Biocomposites: technology, environmental credentials and market forces. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2006; 86 (12): 1781–1789.
2. Lampinen J. Biocomposite research as a way to add value and sustainability to composites. Proceedings of the 4th Wood Fibre Polymer Composites International Symposium. 2009.
3. Santos Ribeiro MC, Fiúza A, Ferreira A, Lurdes Dinis M, Meira Castro AC, Meixedo JP, Alvim MR. Recycling Approach towards Sustainability Advance of Composite Materials’ Industry. Recycling. 2016; 1 (1): 178–193.
4. Anonim, West Africa Regional Agriculture and Food Security, World Bank, www.usaid. gov/west-africa-regional/agriculture-and-food-security. 2016; Erişim Tarihi: 12.03.2019.
5. FAO. 2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize