Affiliation:
1. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
2. HACETTEPE UNIVERSITY
Abstract
Bu çalışmada sosyal bilimlerde giderek daha çok ilgi gören ve beden çalışmaları alanında önde gelen konulardan biri olan sporun uluslaşma ile ilişkisi tarihsel bir düzlemde, modernleşme odağında ele alınmaktadır. Bedene dair benimsenen yaklaşım, bedenin sosyal ilişkilerin taşıyıcısı ve yönlendiricisi olarak edindiği role odaklanmaktadır. Bedene dair bu güncel yaklaşım, spor ve ulus ilişkisinin tarihine odaklanan çalışmalara değinerek sunulmaktadır. Beden ve uluslaşma arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanması ile son dönemde pek çok yeni çalışma ortaya konmuştur. Bahsi geçen çalışmalardan önde gelenlerinden hareketle, beden, spor ve uluslaşma ilişkisi incelenmektedir. Söz konusu ilişkinin sıkı bağlarla kurulduğu ortaya çıkmaktadır. Modernleşme ile ortaya çıkan bedene dair beden eğitimi, sağlık, hijyen, bilim, yönetim gibi alanlara eşlik eden ordu, disiplin, yaşam tarzı gibi alanlardaki yenilikler, devlet ve sporun ilişkisini farklı bir boyuta taşımıştır. Türkiye örneği ele alındığında, beden ve sporun uluslaşma ve modernleşme ile ilişkisi dikkat çekicidir. Türkiye’de modernleşme ile ortaya çıkan dinamiklerin izleri, günümüzde farklı biçimleriyle ulus ve spor ilişkisinde ortaya konmaktadır. Araştırma, Türkiye örneğini incelemesi ve günümüze dair açtığı çerçeve ile bu alana katkı vermeyi amaçlamaktadır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference57 articles.
1. Akın, Y. (2004). Gürbüz ve yavuz evlatlar. İletişim: İstanbul.
2. Andrews, D. (1993). “Desperately seeking michel”, Sociology of Sport Journal, 10 (2): 148–167.
3. Andrews, D. L. (2006). Sport, commerce, culture: essays on sports in late capitalist america. Peter Lang Publishing.
4. Birrell, S., & Cole, C. L. (1990). Double fault: Renee Richards and the construction and naturalization of difference. Sociology of Sport Journal, 7(1), 1–21. doi:10.1123/ssj.7.1.1
5. Candan, N., & Bağırgan, T. (2010). Türk ocaklarından halk evlerine: Türkiye’de sporun erken dönem öyküsü. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 15(3), 17-32.