Affiliation:
1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, FELSEFE BÖLÜMÜ, FELSEFE PR.
Abstract
Bir makineye zekâ atfetmenin gerek ve yeter koşulları konusunda herkesçe uzlaşılan bir zemin yoktur. Ancak Turing testi, makine zekâsının yeteneklerini değerlendirmek için çok önemli bir kilometre taşı ve ölçüt olarak durmaya devam etmektedir. Bu makalede, Turing testinin geçilmesinin önündeki bizce muhtemel engellerden ikisini inceliyoruz. Birincisi, programlamanın temelinde yer alan mantıksal çıkarıma dayalı engellerdir. İkincisi ise hesap karmaşıklığı alanındaki bazı problemlerle ilgili etkili çözümler bulunamamasından kaynaklanan engeldir. Bu iki engeli ortaya koyarken mantık disiplinine ve teorik bilgisayar bilimine dair literatürü felsefi bir yöntemle sentezlemeye çalışıyoruz. Çalışmamız, yukarıda sözü edilen iki engelden hareketle ve bu engeller var olduğu sürece Turing testinin geçilemez olduğu sonucuna varmaktadır.
Publisher
FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)
Reference26 articles.
1. Aaronson, Scott. “Why Philosophers Should Care About Computational Complexity.” In Computability. Edited by B. J. Copeland, Carl J. Posy and Oron Shagrir, 261–328. The MIT Press, 2013.
2. Aliseda, A. Abductive Reasoning: Logical Investigations into Discovery and Explanation / by Atocha Aliseda. Synthese library 330. Dordrecht, London: Springer, 2006.
3. Applegate, David L. The Traveling Salesman Problem: A Computational Study / David L. Applegate … [Et Al.]. Princeton series in applied mathematics. Princeton, Oxford: Princeton University Press, 2006.
4. Copeland, B. J., Carl J. Posy, and Oron Shagrir, eds. Computability. The MIT Press, 2013.
5. De Mol, Liesbeth. Turing Machines, (2018), The Stanford Encyclopedia of Philosophy, https://plato.stanford.edu/entries/turing-machine/ (Erişim Tarihi: 2 Şubat, 2023).