Affiliation:
1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
2. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Yaşlılık dönemi kendisine özgü sorun ve ihtiyaçları barındıran insanın son gelişim dönemidir. Gelişen tedavi imkânları ve artan refah dünya nüfusunun hızlı bir şekilde yaşlanmasına neden olmaktadır. Yaşlı nüfusun hem sayısal hem de oransal bir biçimde artıyor oluşu yaşlılık dönemini sosyal hizmetin de içinde bulunduğu birçok disiplin ve mesleğin odağı haline getirmektedir. Sosyal hizmet uzmanları lisans programlarında farklı müracaatçı grupları ve müracaatçı düzeylerine yönelik genelci eğitim almalarına karşılık özel alarak bir alanda uzmanlaşamamaktadırlar. Nitekim sosyal hizmet uzmanlarının çalışma yaptığı gruplardan biri olan yaşlılar için de durum benzer niteliktedir. Yaşlılık döneminin kendine has biopsikososyal ve ekonomik sorun ve ihtiyaçlarına bulunmasına karşın sosyal hizmet uzmanları tarafından genelci yaklaşım ile müdahalede bulunulmaktadır. Yaşlılık döneminin kendine özgü yapısı sosyal hizmet mesleğinde akademik bilgi ve uygulamalarla bütünleştirilmiş lisansüstü eğitimi gerekli hale getirmektedir. Bu durum gerontoloji alanında, mesleki rol ve uygulama yeterlilikleri edinmiş sosyal hizmet uzmanlarının yetiştirilmesi için yeni lisansüstü eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, güncel bilgiler ışığında lisansüstü gerontolojik sosyal hizmet eğitiminin gerekliliği, eğitimin kapsamı ve sınırlılıklarının ile mesleki uzmanlaşmanın gerekliliğinin belirlenmesidir.
Reference38 articles.
1. Aldrich, R. (2010). The ageing demographic transition: The impact on elderly and social workers. Aotearoa New Zealand Social Work, 22(2), 4-12.
2. Barber, R. D., Coulourides Kogan, A., Riffenburgh, A. ve Enguidanos, S. (2015). A role for social workers in improving care setting transitions: A case study. Social work in health care, 54(3), 177-192.
3. Barnett, D., Damron-Rodriquez, J., Lawrance, F. P. ve Simmons, J. (2006). Developing geriatric social work competencies for field education. Journal of Gerontological Social Work, 48(1–2), 139–160.
4. Berkman, B. ve Volland P. (1997). Health care practice overview. In R. Edwards (Ed.), Encyclopedia of social work, supplement. NASW Press: Washington DC.
5. Browne, C.V., Smith, M. ve Ewalt, P.L. (1996). Advancing social work practice in health care settings: A collaborative partnership for continuing education. Health & Social Work, 21(4),267–276.