Affiliation:
1. İSTANBUL SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
2. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bilgi kaynaklarının sosyal, kültürel ve tarihi çalışmalardaki rolleri zaman içerisinde değişmektedir. Akademik çalışmaların yanı sıra efemeralar da barındırdıkları bilgi değerleri bakımından günümüzde bilimsel çalışmalarda yerini almış ve değer görmeye başlamıştır. Koleksiyonerler, araştırmacılar ya da ilgilileri için birer koleksiyon/bilgi değeri taşıyan efemeralar, arşiv, müze veya kütüphane koleksiyonlarında daha fazla yer almayı hak etmektedir. Efemeraların tanımlanması ve sınıflandırılması noktasında rehber olabilecek araştırmalar çok sınırlıdır. Ayrıca üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü müfredatlarında da efemeralara yönelik planlamalar yok denecek kadar azdır. Bilgi merkezlerine, kütüphanecilere, bilim insanlarına ve kütüphane otomasyonları üzerine çalışma yapan firmalara yol göstermek adına bu çalışmada, efemeraların Kaynak Tanımlama & Erişim (Resource Description and Access – RDA) ve Makinece Okunabilir Kataloglama (Machine Readable Cataloging – MARC) standartları kapsamında kataloglanabilirliğini ölçerek niteleme alanlarına örnekler verilerek değerlendirilmiştir. Çalışmadaki efemeralar gözlem ve doküman analiz yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen veriler kapsamında kataloglanma örnekleri sunulmuştur. Örnekler sonucunda MARC 21 ve RDA standartları kapsamında efemeraların kataloglanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Efemera seçiminde efemeraların güncel kataloglama standardı RDA’ya göre kataloglanabilirliğini ve kütüphane tarihini yansıtan efemeraların tanıtımı amaçlanmıştır.
Publisher
Turkish Archivists Association
Reference52 articles.
1. Acun, F. (2011). Görselden Tarih Yazmak. V. Engin, A. Şimşek (ed.) Türkiye’de Tarih Yazımı içinde (421-434) İstanbul: Yeditepe Yayınları.
2. Akkaya, M. A. (2020). Bilgi Kaynağı Olarak Efemeranın Kent Arşiv ve Müzeleri İçin Anlamı ve APİKAM Örneği. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, 40, 323-350.
3. Anameriç, H. (2018). Filatelik Materyalin Nitelemesi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 58(1), 595-622. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2018.58.1.28
4. Ataman, B. K. (1995). Arşivcilik terimleri sözlüğü – Dictionary of Archival Terminology. İstanbul: Librairie de Péra.
5. Baltacı, A. (2019). Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299