Affiliation:
1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, üst düzeyde spora katılım sağlayan sporcular ile sedanter bireylerin yüz ve duygu tanımlama becerileri arasındaki farkları ortaya koymaya çalışmaktır. Yüz ve duygu tanıma becerilerinin bazı demografik değişkenlerden etkilenip etkilenmediği anlamakta araştırmanın bir diğer amacıdır. Ayrıca araştırma içerisinde katılımcıların sahip oldukları kişilik özelliklerinin yüz ve duygu tanıma üzerindeki etkisi de anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya, 50 sedanter ve 50 olimpiyatlara hazırlanan üst düzey sporcu (26 güreş, 12 kano (durgunsu-akarsu) ve 12 halter spor dallarında) olmak üzere toplamda 100 (Ortyas=20,44±2,06) katılımcı katılmıştır. Katılımcıların 55’i erkek 45’i ise kadın katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcıların yüz ve duygu tanıma becerilerini test etmek için SuperLab 5 programı ile dizayn edilen POFA (Pictures of Facial Affect) kullanılmıştır. Kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla Somer ve ark., (2001) tarafından geliştirilmiş ve Tatar (2005) tarafından kısa formunun geçerliği ve güvenirliliği yapılmış 5 Faktör Kişilik Envanteri kullanılmıştır. İstatistik testlerin yapılmasında IBM SPSS 26.0 İstatistik programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda olimpiyat sporcuları sedanter bireylere oranla yüz ve duygu tanıma becerilerinde anlamlı şekilde daha yüksek skorlar elde etmiştir. Ayrıca olimpiyat sporcuları arasında gelişime açıklık alt boyutu ile yüz ve duygu tanıma becerileri arasında anlamlı ilişkilere rastlanmıştır.
Reference49 articles.
1. Abbruzzese, L., Magnani, N., Robertson, I. H., Mancuso, M. (2019). Age and gender differences in emotion recognition. Frontiers in Psychology, 10, 1-15.
2. Adelmann, P. K., Zajonc, R. B. (1989). Facial efference and the experience of emotion. Annual review of psychology, 40(1), 249-280.
3. Bal, E., Harden, E., Lamb, D., Van Hecke, A. V., Denver, J. W., Porges, S. W. (2010). Emotion recognition in children with autism spectrum disorders: Relations to eye gaze and autonomic state. Journal of autism and developmental disorders, 40, 358-370.
4. Baltaş, Z., Baltaş, A., (2000). Beden Dili. İstanbul: Remzi Kitapevi.
5. Bereket, B., Sayalan, K., Zıvalı, M., Aydın, S. (2020). Halkla İlişkilerde Yazma ve Konuşma. Ankara: MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü