Abstract
Bu çalışma takım sporlarından hentbol ve voleybol sporu yapan kız ve erkek öğrencilerin algısal motor becerilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya İstanbul’da ikamet eden, voleybol (n=21) ve hentbol (n=25) sporu yapan toplam 46 kız ve erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada Önceleme/Sezinleme Zamanı Cihazı (Bassin Anticipation Timer, Lafayette Instrument Company Model 50575), Çivileme Testi Ölçüm Cihazı (Purdue Pegboard Test Lafayette Model 32020), Yıldız Testi Ölçüm Cihazı (Two Arm Coordination Test Lafayette Model 35532) testleri kullanılmıştır. Sonuçların analizinde; katılımcı test değerlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro Wilk testi kullanılmıştır. Bu testin sonucunda veriler normal dağılım göstermediğinden non-parametrik testlerin kullanımı uygun görülmüştür. Gruplar arası farklılığı belirlemek için Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; hentbol spor dalındaki öğrencilerin yıldız testi değerleri arasında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık voleybol spor dalındaki öğrencilerin yıldız testi değerleri cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiştir. (p>0.05). Hentbol spor dalındaki öğrencilerin önceleme testi değerlerinde ise cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak voleybol sporu yapan öğrencilerin önceleme testi ortalama değerlerinde erkek sporcular lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Algısal motor beceriler özellikle erken çocukluk döneminden itibaren geliştirilmesi gereken becerilerdir. Araştırmamızda ortaya çıkan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda yapılan spor dalı ve cinsiyete göre bu beceriler arasında farklılıklar görülebilmektedir. Bu becerilerin etkin şekilde geliştirilmesi, çocukların spor dalı seçimi ve sportif hayatlarında antrenmanlardan maksimum verim alabilmeleri açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda antrenörler ve beden eğitimi öğretmenlerinin çocuklarda algısal motor becerilerin gelişimine uygun araç ve yöntemlerle uygulamalar yapmaları ve beceri gelişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi önerilebilir.
Reference18 articles.
1. Aktop, A., Kuzu, O., & Çetin, E. (2017). Analysis of attention, eye-hand coordination and reaction time of young soccer players. The European Proceedings of Social & Behavior Sciences, 24, 14-19. doi:10.15405/epsbs.2017.06.2
2. Bayhan, P., & Artan, İ. (2009). Çocuk gelişimi ve eğitimi. İstanbul: Morpa Yayınları.
3. Bozkurt, S. (2015) Perceptual and Motor Components Of Young Football Players. 1st Scientific Conference on Motor Skill Acquisition. Kisakallio: Finland.
4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K. E., Akgün, E. Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
5. Erol, E. A., & Sevim, Y. (1993). Çabuk kuvvet çalışmalarının 16-18 yaş grubu basketbolcuların motorsal özellikleri üzerine etkisinin incelenmesi. Spor Bilimleri Dergisi SBD, (4)3, 1993 25-37.