Affiliation:
1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
COVID-19 pandemisiyle birlikte fiziksel mekâna alternatif olarak geliştirilen dijital platformlara ve bu platformlar aracılığıyla sunulan hizmetlere yapılan yatırımlar hızla artmış, çok çeşitli çevrimiçi aktivite ve deneyimler ortaya çıkmıştır. Bu aktivitelerin ve deneyimlerin sunulduğu ve de yaşandığı bir fijital (phygital) mekân olan Metaverse, başta sosyalleşme ve eğlence olmak üzere çalışma, eğitim, araştırma, alışveriş vb. birçok alanda hizmetin ve altyapının sunulmasını hedeflemekte, aynı zamanda bu hizmetlerin ve altyapının sunumunu da araçsallaştırmaktadır. Özellikle büyük ve orta ölçekli şirketlerin COVID-19 pandemisi ile çalışma alanlarını Metaverse’e taşıması, iş dünyasında dijitalleşmeye bağlı bir dönüşüm sürecinin çoktan başladığının göstergesidir. Buradan hareketle, bu çalışma, Metaverse’ü dijitalleşme çağında yeni bir çalışma ortamı/ mekânı olarak tanımlamakta/ tariflemekte, kritik öneme sahip bir sosyo-teknolojik grup olarak dijital göçebeleri odağına almakta ve dijital göçebeler için alternatif bir çevrimiçi çalışma ortamı/ mekânı olarak Metaverse’ün kentsel mekâna olası etkisini literatür taramasıyla elde edilen bulgular üzerinden değerlendirerek tartışmaya açmaktadır. Mevcut literatür, her ne kadar Metaverse’ün çalışanlara ve de işverenlere sunduğu olanaklar nedeniyle öne çıktığına işaret etse de, Metaverse’ün, uzun soluklu bir kullanım kazanması sağladığı hizmete, Metaverse’ü destekleyen teknolojilerin ve altyapının ekonomik ve coğrafi olarak erişilebilir olmasına ve de kullanıcılar üzerinden kurduğu ortaklıklara ve ilişkiler ağına bağlı kalacaktır.
Reference49 articles.
1. Arapkirli, S. (2021). Neal stephenson’ın snow crash romanı geleceği şekillendiriyor. 27 Nisan 2022 tarihinde https://www.bilimkurgukulubu.com/edebiyat/edebiyat-uzerine/neal-stephensonin-snow-crash-romani-gelecegi-sekillendiriyor/ adresinden erişildi.
2. Ash, J., Kitchin, R. ve Leszczynski, A. (2018). Digital turn, digital geographies? Progress in Human Geography, 42(1), 25-43. https://doi.org/10.1177/0309132516664800
3. Ashmore, D. (2022). A brief history of web 3.0. 14 Aralık 2022 tarihinde https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/what-is-web-3-0/ adresinden erişildi.
4. Bala, H. A. (2021). Designing eco cities with the understanding of digital nomads. S. Atay, G. Kurubacak-Meriç ve S. Sisman-Ugur (Der.), Present and future paradigms of cyberculture in the 21st century içinde (ss. 79–95). IGI Global.
5. Bostrom, N. ve Yudkowsky, E. (2018). The ethics of artifical intelligence. W. Ramsey ve K. Frankish (Der.), Artifial intelligence safety and security içinde (ss. 57-69). Chapman and Hall/CRC.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献