Kadın Dostu Kent Planlama Yaklaşımı Kapsamında Kentsel Yoksunluğun Değerlendirilmesi: Çiğli Örneği

Author:

EFE GÜNEY Mercan1ORCID,TANRIVERDİ Sıdal2ORCID,AKBUDAK Hacer3ORCID,TUNCAY Beste2ORCID,AY Filiz4,ŞANLI Nurseli5

Affiliation:

1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ

3. İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, ŞEHİR TASARIMI (YL) (TEZLİ) (İNGİLİZCE)

4. İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, ŞEHİR PLANLAMA (YL) (TEZLİ) (İNGİLİZCE)

5. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA (YL) (TEZLİ)

Abstract

Kentler kadın dostu planlama yaklaşımı ile üretilmelidir. Çünkü bir kentin kadın dostu olması o kentin herkes için planlanmış olması demektir. Kadın dostu kent için planlama meslek alanının gerekli veri setini ve değerlendirme yöntemini belirlemesi gerekmektedir. Bu çalışma erişilebilirlik, güvenlik ve kentsel hizmet kapsamında kentsel yoksunluğu belirleme, değerlendirme ve sorunlara çözüm önerme konusunda geliştirilmeye açık bir model önerisi getirmeye çalışmıştır. Seçilen pilot bölgede erişilebilirlik ve güvenlik kapsamındaki incelemeler belirlenen veri setine göre yapılırken hizmet yoksunluğu kapsamında her bir sosyal altyapı alanı (lise, ortaokul, ilkokul, cami, sağlık tesisleri ve yeşil alanlar) için ayrı ayrı yoksun bölgeler saptanmıştır. Bu çalışma mevcut bir dokuda yoksunluk incelemesinin nasıl yapılacağını göstermesinin yanı sıra kadın dostu kent planlama çalışmalarına katkı koymasıyla da önemlidir. Çalışmanın inceleme yöntemi ve getirilen öneriler, kadın dostu bir kentin oluşturulabilmesinin yolunun üst ölçekten alt ölçeğe kadar her aşamada bir inceleme ve izleme mekanizmasının oluşturulmasının gerekliliğini göstermektedir. Yoksunluk açısından yapılan her sorun saptaması belediye gibi uygulayıcılar için programlanarak yürütülmesi gereken iş dizisini de göstermektedir.

Publisher

IDEALKENT

Subject

General Medicine

Reference74 articles.

1. Acar, F., Akder, A. H., Akın, A., Arin, C., Cindoğlu, D., Ecevit, Y., ... Sancar Usar, S. (2003). Bridging the gender gap in turkey: A milestone towards faster socio-economic development and poverty reduction. Report by World Bank, 13 Eylül 2003, No. 39334, 1-231.

2. Ahmad, S., ve Choi, M. J. (2010, November). Identifying and measuring dimensions of urban deprivation in Delhi: A town level analysis. Infrastructure Systems and Services: Next Generation Infrastructure Systems for Ecocities (INFRA), 2010 Third International Conference (s. 1-5) içinde.

3. Aile Şurası, (2004). IV. Aile şurası ‘aile ve yoksulluk’ kararları. 5 Ocak 2022 tarihinde https://docplayer.biz.tr/10818416-ıv-aile-surasi-aile-ve-yoksulluk-kararlari.html adresinden erişildi.

4. Aktaş, G. (2017). Kadın açısından kente ilişkin mekân pratikleri. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 136-149.

5. Alkan, A. (2009). Belediye kadınlara da hizmet eder: Neden, Nasıl?, KADER Yayınları, Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3