Affiliation:
1. ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU
2. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, Sosyal Güvenlik Kurum'unda (SGK) yıllık olarak yayınlanan iş kazası verileri ve bu veriler yardımıyla hesaplanan değerler ve çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılarak ülkemizdeki imalat alanında faaliyet gösteren 18 imalat sektörün risk düzeyleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, risk düzeyi bakımından orman ürünleri sektörlerinin imalat sektörlerine göre konumu belirlenmiş ve orman ürünleri sektörleri de kendi içerisinde karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda iş kazası ile alakalı dokuz kriter ele alınmıştır. Kriterlerin ağırlıkları (önem düzeyleri) Entropi yöntemi ve sektörlerin risk düzeylerine göre sıralanması ARAS (Additive Ratio Assessment) yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Entropi yöntemi ile en önemli kriter olarak iş kazası sonucu meydana gelen ölüm sayısı çıkmıştır. ARAS yöntemi ile sektörlerin sıralanmasında en riskli sektör fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı çıkmıştır. Orman ürünleri sektörlerinin (ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, mobilya imalatı) risk seviyeleri ise orta düzeyde çıkmıştır. Orman ürünleri kendi içerisinde karşılaştırıldığında en fazla riske sahip mobilya imalatı çıkmıştır. Önerilen Entropi tabanlı ARAS’ın imalat sektörlerinin risk seviyelerinin makul bir doğrulukla derecelendirilmesinde kullanılabilir.
Publisher
Bartin Orman Fakultesi Dergisi
Reference28 articles.
1. Adamopoulos, I. P. ve Syrou, N. F. (2022). Workplace safety and occupational health job risks haz-ards in public health sector in Greece. European Journal of Environment and Public Health, 6(2), em0118. https://doi.org/10.21601/ejeph/12229
2. Ak, M. F., Yücesan, M. ve Gül, M. (2022). Occupational health, safety and environmental risk as-sessment in textile production industry through a Bayesian BWM-VIKOR approach. Stochastic Environmental Research and Risk Assessment, 36, 629-642. https://doi.org/10.1007/s00477-021-02069-y
3. Akın, G. C., Eren, Ö., Oral, H. V. ve Heperkan, H. A. (2020). Yeni bir risk değerlendirmesi yöntemi ile tersane işletmelerin sınıflandırılması. Business & Management Studies: An International Journal, 8(1), 2372-2384.
4. Ayrım, Y. ve Can, G. F. (2017). Risk değerlendirmesinde CRITIC metodu ile sektörlerin karşılaştırıl-ması. Journal of Turkish Operations Management, 1(1), 67-78.
5. Azadfallah, M. (2017). Comparative analysis of different measurement scale and normalization meth-od performances in ELECTRE method. National Journal of System and Information Technolo-gy, 10(2), 127-138.