Affiliation:
1. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Dünyadaki optimum enerji kullanımı ile gerçek enerji kullanımı arasında bir enerji verimliliği farkı olduğu sıklıkla belirtilmektedir. İnşaat sektöründe, binalarda enerji verimliliğini optimize etmek için çeşitli yapı malzemeleri üretilmekte ve kullanılmaktadır. Bu yapı malzemeleri arasında hafif beton blokların hem ülkemizde hem de dünyada kullanımı oldukça yaygındır. Bu tür yapı malzemelerinin binalarda kullanımının en önemli getirisi ısı yalıtımıdır. Bu bağlamda, hafif betonların yalıtım özelliklerinin daha da iyileştirilmesi bilimsel ve endüstriyel çalışmaların güncel konularından biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, ısı yalıtımı amacı ile üretilen ve kullanılan hafif beton blokların ısı yalıtım ve ısı direnç özelliklerinin iyileştirilerek optimum tasarım kriterlerinin incelenmesi amacıyla, sabit bir blok dizaynına farklı miktarda geotekstil eklenerek blokların ısıl performansları irdelenmiştir. Bu amaçla, dilinimli 7 sıra boşluklu ve 24 gözlü hafif beton blok referans olarak kabul edilmiştir. Daha sonra, referans blok ürününün 1 sıra (10 mm), 2 sıra (22 mm), 3 sıra (32 mm) boşluklarına geotekstil keçe konulmuş son test örneğinde isi 3 sıra boşluk ve enine harç hatılı kaldırılarak tek katmanda 72 mm genişliğinde geotekstil keçe konularak test örnekleri oluşturulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, geotekstil keçe katman kalınlığı arttıkça, ürünlerin termal direnci artmakta ve ısı transferine karşı daha dirençli bir forma ulaşmaktadır. Ayrıca, termal yalıtım performansı iyileştirilecek blok tasarımlarında tek katman şeklinde ve eşdeğer kalınlığı büyük, minimum ısı köprüsü oluşturan bir formda geotekstil keçe katmanı uygulanması önem arz etmektedir.
Reference26 articles.
1. Chel A, Geetanjali K. Renewable energy technologies for sustainable development of energy efficient building. Alexandria engineering journal 2018; 57: 655-669.
2. Gheni, AA, ElGawady ME, Myers JJ. Energy efficient masonry units using sustainable techniques. Insights and Innovations in Structural Engineering, Mechanics and Computation 2016; 1702-1707.
3. Suleymanova LA, Lesovik VS, Kara KA, Malyukova MV, Suleymanov KA. Energy-Efficient Concretesfor Green Construction. Research Journal of Applied Sciences 2014; 12: 1087-1090
4. Korjenic A,Petránek V, Zach J, Hroudová J. Development and performance evaluation of natural thermal-insulation materials composed of renewable resources. Energy and Buildings 2011; 43: 2518–2523.
5. Nemanič V, Žumer M. New organic fiber-based core material for vacuum thermal insulation. Energy and Buildings 2015;90: 137-141.