Affiliation:
1. Kahramanmaraş Sütçü İmam Ünversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
Abstract
Günümüz rekabet koşullarında yenilikçi ürünlerin üretilmesi, ülkelerin ticaret güçlerinin arttırılması açısından giderek artan bir öneme sahiptir. Tekstil sektöründe kullanılan yenilikçi ürünlerden biriside fosforlu ipliklerdir. Fosforlu iplikler, güneşten veya başka bir ışık kaynağından gelen ışık enerjisini absorbe edebilen, bu enerjiyi yapısında tutabilen ve daha sonra yapısındaki ışık enerjisini karanlık ortamda tekrar yayabilen iplik çeşitlerindendir. Tekstilde fosforlu malzemeler ile direkt baskı, dokuma, nakış işleme işleri vb. yapılarak çeşitli tekstil ürünleri oluşturulabilmektedir. Bu çalışmada ise fosforlu iplikler dokuma yüzeye özel olarak işlenmekte ve işlenen yüzey üzerinde yapılacak tasarım alanı dışında kalan fosforlu alanlar ise ışık almayacak şekilde baskı işlemi ile kapatılmaktadır. Bu yönü ile yapılan uygulamanın diğer tasarım yöntemlerine göre farklılığı da gösterilmektedir. Çalışma sonucunda, fosforlu ipliklerin tekstil sektöründe kullanımına yönelik farkındalığın arttırılması ve fosforlu iplik işlemesi ile tekstil baskı işleminin beraber kullanılmasıyla, farklı ve ilgi çeken tasarımların yapılabileceği gösterilmektedir.
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering
Reference40 articles.
1. Alagirusamy, R. ve Das, A., (2010), Technical Textile Yarns Industrial And Medical Applications, İngiltere: Woodhead Publishing Limited, Cambridge.
2. Al-Quahtani, S.D., Alkhamis, K., Alfi, A.A., Alhasani, M., El-Morsy, M.H.E., Sedayo, A.A. ve El-Metwaly N.M. (2022), “Simple Preparation of Multifunctional Luminescent Textile for Smart Packaging”, American Chemical Society, 7, 19454-19464.
3. Bilir, M., Z. (2018). “Use Of Chromic Dyes In Textile Design And A Sample Design With Chromic Dyes”, International Journal Of Eurasia Social Sciences, 9 (33), 1730-1739.
4. Cheng, T., Lin, T., Brady, R., ve Wang, X. (2008). “Fast Response Photochromic Textiles From Hybrid Silica Surface Coating”, Fibers and Polymers, 9(3), 301–306.
5. Cherenack K. ve Pieterson L., (2012), “Smart Textiles: Challenges And Opportunities”, Journal of Applied Physics, 112, 1–14.