Affiliation:
1. Fizyo8 Egzersiz Danışmanlık Merkezi
2. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
3. Başkent Üniversitesi
Abstract
Amaç: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu ile birlikte yapılan menisküs tamirinin postoperatif dönemde diz eklemindeki fonksiyonel etkilerini incelemektir.
Yöntem: Aynı cerrahi işlemde hem ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu hem de menisküs tamiri uygulanmış (ÖÇB+M) 15 hastanın (yaş: 27±8) ameliyat sonrası rehabilitasyon sonuçları ile, sadece ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan (ÖÇB) 15 hastanın (yaş: 34±8) ameliyat sonrası rehabilitasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Her iki grupta da rehabilitasyon programı postoperatif ilk gün başlatılmış, benzer rehabilitasyon programı uygulanmış ve 6 hafta devam etmiştir. Farklı olarak ÖÇB+M grubunda 15 gün opere bacağa yük vermemiş ve diz fleksiyonları 90 derece ile sınırlanmıştır. Olguların quadriceps ve hamstring kas kuvveti el dinamometresi ile diz eklem hareket açıklığı inklinometre ile ölçülmüştür. Fonksiyonel yetersizliği değerlendirmek için Lysholm diz skorlama ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Değerlendirmeler sonucunda 1. 4. ve 6. haftalarda ÖÇB grubunda quadriceps kas kuvveti ÖÇB+M grubuna göre daha fazla bulunurken (p=0.011, p=0.048, p=0.001), 2. haftada kas kuvveti ortalamaları gruplar arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında diz eklemi fleksiyon açısı ve Lysholm diz skorlama ölçeği bakımından tüm haftalarda anlamlı bir fark olmamasına karşın (p>0.05) ekstansiyon limitasyon derecesi 1. ve 2. haftalarda ÖÇB+M grubunda daha fazla bulunmuştur (p=0.006, p=0.012).
Sonuç: Menisküs tamirinin postoperatif dönemde uygulanan kısıtlayıcı rehabilitasyon nedeniyle quadriceps kas kuvveti ve tam ekstansiyon derecesi üzerine erken dönemde olumsuz etkileri olabilir.
Publisher
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation