Affiliation:
1. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi
2. BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sportif performansın önemli göstergelerinden biri, sporcuların müsabaka sürecindeki zihinsel durumu ile açıklanabilir. Sporcuların geçmişte yaşamış oldukları olumsuz tecrübelerin etkisiyle oluşturulan olumsuz düşünceler, sporcunun istenilen performans seviyesinin çok altında kalınmasına yol açabilmektedir. Ruminasyon olarak tanımlanan bu olumsuz düşüncelerle başa çıkabilmek, tespit edip üstesinden gelmek ile mümkün olabilir. Spor bilimleri alanyazında spor ortamında ruminasyonu ölçmeye yarayan bir ölçüm aracının bulunmaması nedeniyle spor müsabakası ruminasyon ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmaya bireysel ve takım sporcusu olmak üzere toplam 150 sporcu katılmıştır. Araştırmada ölçeğin geçerlik analizleri için dil geçerliği, yapı geçerliği, kapsam geçerliği ve ıraksak ve yakınsak geçerlik işlemleri uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach alpha, composite reliability coefficient, guttman split-half ve madde analizi işlemlernden madde ayrıcılık indeksi ve madde toplam korelasyonu işlemleri yapılmıştır. Buna göre, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir yapıda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türk kültürüne uyarlaması yapılan spor müsabakası ruminasyon ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik işlemlerinin yapılmasının ardından özellikle, müsabaka sürecinde olan sporcuların performansları üzerinde önemli olduğu düşünülen ruminatif düşünceleri ölçmek için uygun nitelikte olduğu söylenebilir.
Reference46 articles.
1. 1. Alhija, F. (2010). Factor analysis: An overview and some contemporary advances. International Encyclopedia of Education, 3, 162-170.
2. 2. Beckmann, J. ve Kossok, T. (2018). Motivation and volition in sports. In J. Heckhausen, and H. Heckhausen (Eds.). Motivation and action (pp. 853–889). London: Springer.
3. 3. Birrer, D., Röthlin, P. ve Morgan, G. (2012). Mindfulness to en-hance athletic performance: Theoretical considerations and possible impact mechanisms. Mindfulness, 3, 325–246.
4. 4. Boateng, G. O., Neilands, T. B., Frongillo, E. A., Melgar-Quiñonez, H. R. ve Young, S. L. (2018). Best practices for developing and va-lidating scales for health, social, and behavioral research: a primer. Frontiers in Public Health, 6, Article 149. https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00149
5. 5. Büyüköztürk, Ş. (2015) Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: istatistik, araştırma deseni spss uygulamaları (Genişletilmiş 21. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献