Affiliation:
1. KAYSERI UNIVERSITY
2. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çalışmanın amacı; Türkiye'de sağlık sektöründe yapılan ihalelerde seçilen yöntemlerin elektronik eksiltme açısından incelemek ve satınalma birimlerinde çalışanların elektronik eksiltme konusundaki görüşlerinin değerlendirilerek, e-eksiltme seçiminin kamu kaynaklarının etkili kullanımı ve satınalma konusunda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın evreni Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda çalışan satınalma personelleri oluşturmaktadır. Örneklem, yapılan hesaplama sonucunda 383 olarak bulunmuş ve 641 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılanların %20,8’i Genel İdari Hizmetler Sınıfı (GİHS), %44,2’si Sağlık Hizmetleri Sınıfı (SHS) ve %35’i Yönetici sınıfında çalışmaktadır. Katılımcıların %49,1’i satınalma eğitimi alırken %50,9’u eğitim almamıştır. Araştırmaya katılanların %70,7’si satınalma biriminde isteyerek çalışırken, %29,3’ü ise isteği dışında bu birimde çalışmaktadır. Katılımcıların yaş değişkeni ile zamandan tasarruf sağlama değişkeni arasında, satınalma biriminde isteyerek çalışma ile verimlilik arasında, eğitim durumu ile verilen hizmetin kalite düzeyi arasında, eğitim alma durumu ile saydamlık arasında, memuriyet yılı ile olası çalışan hatalarının azalması arasında, eğitim durumu ile personel tasarrufu sağlama arasında ve unvan ile güvenirlilik düzeyi arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir (p< ,05). Çalışma sonucunda, satınalma biriminde çalışanların e-eksiltme usulünün ihalelerde saydamlık sağlayacağı, maliyetleri düşüreceği, verimliliği arttıracağı, yolsuzlukları azaltacağı, rekabeti arttıracağı, personel ve zaman tasarrufu sağlayacağını ifade etmelerine rağmen e-eksiltme konusunda yeteri kadar bilgi ve eğitim deneyimine sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Suleyman Demirel University Visionary Journal
Reference36 articles.
1. Adebiyi, A. A., Ayo, C. K., & Adebiyi, M. O. (2010). Development of electronic government procurement (e-GP) system for Nigeria public sector. International Journal of Electrical & Computer Sciences IJECS-IJENS, 10(6), 69–76.
2. Ahmad, T., Aljafari, R., ve Venkatesh, V. (2019). The government of Jamaica’s electronic procurement system: experiences and lessons learned. Internet Research, 29(6), 1571–1588.
3. Akdoğan, M. (2009). Avrupa birliği kamu alımları direktifleri ve türkiye uygulamasına yansımasının ilerleme raporları ışığında değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, 72(2), 683–701.
4. Aman, A., ve Kasimin, H. (2011). E‐procurement implementation: a case of Malaysia government. Transforming Government: People, Process and Policy, 5(4), 330–344.
5. Azanlerigu, J. A., & Akay, E. (2015). Prospects and challenges of e-procurement in some selected public institutions in Ghana. Prospects, 7(29), 61–76.