Neoklasik Realizmin Çin Dış Politikasına Uygulanabilirliği: Kazakistan Örneği

Author:

Aydın FigenORCID

Abstract

Uluslararası sistemde dönüşüm yaratan 20. Yüzyılın en önemli siyasî olaylarından biri Sovyetler Birliği’nin dağılmasıdır. Dönemin etkili dış politika teorisi olan neorealizmin Birliğin dağılması karşısında yeterli açıklamalar getiremediği görülmüştür. Devletlerin dış politikasının analiz edilmesi ve yorumlanması için yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunun anlaşılması ile neoklasik realizm, bir dış politika analizi teorisi olarak geliştirilmiştir. Neoklasik realizm, bir devletin dış politikasının, ara değişkenlerin etkisi ve bağımsız değişkenlerin dâhilinde oluştuğunu değerlendirmektedir. Bu nedenle bağımlı değişken olarak ifade edilmesi gerektiğini iddia etmektedir. Çalışma, bir dış politika analizi kuramı olan neoklasik realizmin Çin dış politikasının incelenmesinde geçerli bir teori olup olmadığını sınamaktadır. Bunun yanı sıra Çin’in Kazakistan siyasetinde de belirleyici unsurların Çin’e dair yerel faktörler olduğunu iddia etmektedir. Çin’in Kazakistan dış politikası neoklasik realizmin önem verdiği yerel faktörler etrafında örnek olarak incelenmiştir. Kuramsal incelemeler sonucunda Çin dış politikasının sadece küresel sistemden gelen etkiler sonucu değil, yerel faktörlerin dâhilinde oluştuğu tespit edilmektedir. Çin’in Kazakistan siyasetinde de yerel faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Nitekim Çin’in genel dış politikasında Kazakistan’ın yerini açıklarken neoklasik realizm teorisinin getirdiği analizlerin kullanılabilirliği görülmüştür.

Publisher

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi

Reference27 articles.

1. Ahrend, R. ve Tompson, W. (2007). "Caspian Oil in a Global Context", Transition Studies Review, Cilt: 14, ss. 163-187.

2. Aydın, F. (2022). Türkiye ve Çin’in Dış Politika Yaklaşımında Kazakistan: Neoklasik Realist Bir Karşılaştırma (2010-2020),Yayınlanmamış Doktora Tezi, Millî Savunma Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Anabilim Dalı: İstanbul.

3. Bradley, A. T. ve Friend, J. M. (2018). "The World According to China", The Diplomat, https://thediplomat.com/2018/10/the-world-according-to-china/, (Erişim Tarihi: 28.10.2023).

4. Dillon, M. (2004). Xinjiang-China’s Muslim Far Northwest, Durham East Asia Series, Routledge: New York.

5. Eberhard, W. (2018). Çin Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları: Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3