Abstract
Amaç: Çalışma cerrahi klinikte uygulamaya çıkan hemşirelik öğrencilerinin birey merkezli perioperatif bakım tutum ve davranışını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yürütülen araştırmanın örneklemini bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde okuyan 2.,3., ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu ve Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği (BMPHÖ) kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile sınıf ortamında toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul izni alınmıştır.
Bulgular: Araştırmaya cerrahi klinikte uygulama yapan 309 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin %80,3’ü kadın, %60,5’i 3. sınıf öğrencisi olup yaş ortalamaları 20,93±1,21’dir. Öğrencilerin BMPHÖ alt boyut puan ortalamaları duygusal etkileşim için 24,60±3,27, saygı için 22,21±2,32, rahatlık için 12,10±2,04, bilgi paylaşımı için 11,75±2,42, uzmanlık için 10,45±2,99 olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet ile saygı alt boyutu, mezun olunan lise ile uzmanlık alt boyutu, sınıf ile duygusal etkileşim ve bilgi paylaşımı alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Okul dersleri dışında cerrahi hemşireliğine ilişkin eğitim alma ile uzmanlık alt boyutu, okul dışında birey merkezli bakıma ilişkin eğitim alma ile duygusal etkileşim alt boyutu, konu ile ilgili makale okuma ile duygusal etkileşim, rahatlık, bilgi paylaşımı alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Öğrencilerin birey merkezli perioperatif bakım tutum ve davranışları ölçeği puanlarının ortalamanın üzerinde olduğu söylenebilir. Öğrencilerin bireyselleştirilmiş bakıma ilişkin makale okumaya yönlendirilmesi, müfredatta yer alan konular içine yerleştirilmesinin birey merkezli bakım vermelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Birey Merkezli Bakım, Bireyselleştirilmiş Hemşirelik Bakımı, Cerrahi Bakım, Öğrenci Hemşire, Perioperatif Bakım.