Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Mevcut çalışmada eğitmenlerin sosyal medyadaki öz-anlatı oluşumlarının öğrenci algısı incelenmiştir. Bu algı sonucunda eğitmenlerin oluşturdukları öz-anlatı biçimi ile öğrenci algıları arasındaki farklılıklar ve benzerlikleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma, birbiri üzerine eklenen dört farklı nitel veri toplama tekniğine (nitel tematik içerik analizi, betimsel analiz, nitel ve nicel içerik analizi, elektronik veriye dayalı doküman analizi) dayalı analiz biçimlerini içermektedir. Bu bağlamda, araştırma öncelikle üniversite öğrencileri ile birebir etkileşimde bulunan eğitmenlerin sosyal medyadaki öz-anlatı içerikli paylaşımlarının incelenmesinden oluşmaktadır. Daha sonrasında, öğrencilerin sosyal medyada oluşturulan eğitmen öz-anlatılarına yönelik algısı araştırılarak ikisi arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin eğitmen paylaşımlarına merak duydukları, eğitmen öz-anlatılarının toplumun ve öğrencilerin beklentileri dahilinde gerçekleştirildiği, öz-anlatılarda sadece olumlu yönlerin gösterildiği, toplumsal değerler ile uyumlu olduğu ve eğitmen paylaşımlarının daha kabul edilebilir olmasında üniversite öğrencisi olmalarının etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, paylaşımların gerçek yaşantıları ile tutarlı olmadığı ve eğitmenlik rolleri dışındaki öz-anlatılarını hem “görsel” hem de “görsel ve yazılı” olarak gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri bağlamındaki öz-anlatıların dişil dil ve eşitlikçi söylem içeriklerine sahip olduğu, eril/dişil görsel paylaşımların ise farklı algılandığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin, eğitmenlerinden örnek davranış kalıpları içerisinde olmalarını ve mesleki kimliklerine yönelik paylaşımlarda bulunmalarını bekledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde, üniversitede eğitim gören öğrencilerin eğitmenlerinin öz-anlatı içerikli sosyal medya paylaşımlarının nasıl gerçekleştirildiği ve nasıl algılandığı ortaya çıkarılmıştır. Takip eden araştırma sonuçlarına göre, eğitmenlerin paylaşımlarında öz-denetim gerekliliğine yönelik öneriler geliştirilebilecektir.
Publisher
Ankara Haci Bayram Veli University
Reference28 articles.
1. ABBOTT, H. P. (2008). The Cambridge Introduction To Narrative. New York: Cambridge
University Press.
2. ALVES, D., FERNANDEZ-NAVARRO, P., BAPTISTA, J., RIBEIRO, E., SOUSA, I. & GONÇALVES, M. M. (2014). “Innovative Moments In Grief Therapy: The Meaning Reconstruction Approach And The Processes Of Self-Narrative Transformation”. Psychotherapy Research C.24, (1), 25-41.
3. ARMAĞAN, A. (2013). “Gençlerin Sanal Alanı Kullanım Tercihleri ve Kendilerini Sunum Taktikleri: Bir Araştırma”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C.6, (27), 78-92.
4. AYAYDIN, M. & TOK, H. (2015). “Motivasyonu Etkileyen Faktörlere İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Görüş- lerinin İncelenmesi (Gaziantep Örneği)”. Turkish Studies, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic V.10/11, 187-200.
5. BAKER, L. R. (2016). “Making Sense Of Ourselves: Self-Narratives And Personal Identity”. Phenomenology and the Cognitive Sciences C.15, (1), 7-15.