Affiliation:
1. Karadeniz Teknik Üniversitesi
Abstract
Denizcilik sektöründe gelişmiş bir ülke olmak için denize kıyısı olan bir coğrafyada bulunmak gereklidir. Kıyı bölgeleri, devletlere stratejik üstünlük kazandırmakta, ticareti geliştirmekte, doğal kaynak oluşturmakta, insanlara eğlenme, dinlenme ve barınma imkânları sağlamaktadır. Özellikle günümüzde ekonomik alanda denizlerin etkinliği devasa şekilde artmıştır. Aynı zamanda bir ülkenin denizcilik sektöründeki gelişmişlik düzeyini ortaya çıkarmak ve denizciliğin ilgili ülkenin ekonomisine katkısını daha kolay takip edilmek adına sektördeki dalları kümelendirme ihtiyacı duyulmuştur. Denizcilik sektöründe girdi-çıktı metodu, Bulanık AHP, ELECTRE ve SWOT Analizi gibi yöntemler kullanılarak çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada ise gemi inşa, bakım ve yedek parça sektörü, denizcilik ticareti, deniz turizmi gibi denizcilik kümelerinin kendi arasında değerlendirmesi yapılarak Türkiye, İngiltere ve Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasında kümelerin birbirleri ile olan üstünlüğü incelenmiştir. Bu inceleme için denizcilik sektöründe öncü olan ülkeler ve sektör dalları referans alınmış ve 5 farklı kriter göz önünde bulundurularak 3 farklı alternatif arasından seçim yapılmıştır. Uzman görüşleri alınarak hazırlanmış anket çalışması sektördeki farklı pozisyonlarda çalışan kişilere yöneltilmiş ve anket sonuçlarına bulanık AHP yöntemi uygulanmıştır. Buna göre Çin’in belirlenmiş ülkeler arasından denizcilik sektöründe daha etkin olduğu sonucu elde edilmiştir.
Reference68 articles.
1. Acıpınar, E. (2018). Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi Tabanlı Kurumsal Karne Metodolojisi ve Bir Uygulama. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
2. Annishia, F. B. (2021). Identifying Priorities for Marine Tourism Development at Tanggamus Regency, Lampung. TRJ Tourism Research Journal, 5(1), 25-43.
3. Aydın, E., & Çağıl, G. (2020). Bulanık Ahp ve Bulanık Hedef Yaklaşımı ile Hammadde Tedarikçisi Seçimi. Itobiad: Journal of the Human & Social Science Researches, 9(5).
4. Balbaş, O., & Turan, E. (2019). Tersanelerde inşa edilecek gemi tipinin belirlenmesinde bulanık AHP ve bulanık TOPSIS yöntemlerinin uygulanması. Gemi ve Deniz Teknolojisi, (215), 93-111.
5. Benamara, H., Hoffmann, J., & Youssef, F. (2019). Maritime transport: The sustainability imperative. In Sustainable Shipping (pp. 1-31). Springer, Cham.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献