Author:
Sentieri Omarrementeria Carla,Fernández-Vivancos González Enrique
Abstract
En la construcció d'una ciutat inclusiva, la infància té un paper fonamental i dissenyar l'espai tenint en compte la necessitat de protecció i de socialització enfront de la relació del joc amb la infància pot ser un bon punt de partida per a reflexionar sobre les condicions de l'espai urbà. En aquest context, des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de València, s'han dut a terme quatre concursos des del curs 2014-15 fins al curs 2021-22, realitzats per estudiants d'arquitectura, per a construir espais on nens i nenes poguessin jugar. L'anàlisi dels plantejaments, objectius i propostes guanyadores dels concursos permeten mostrar una evolució que aposta per situar a la infància en el centre de la reflexió sobre l'espai dissenyat, reclamant-la com a agent transformador de l'espai arquitectònic i de la ciutat. Des dels primers concursos plantejats per a construir un play-house “per a la infància” fins a l'últim, desenvolupat en el curs 2021-22, per a construir un espai urbà “amb la infància”, els resultats evidencien unes condicions que es distancien de la construcció d'un objecte o lloc especialitzat i ofereixen a la infància alternatives enfront de la dualitat entre subjecte lliure i subjecte protegit en relació amb el joc i la ciutat, apostant per un progressiu acostament cap a una societat més inclusiva i participativa.
In constructing an inclusive city, children have a fundamental role to play because if spaces - private or public - take this part of the population into account, they will serve the whole of society. From this perspective, a good starting point is designing space with children in mind. In this context, the Valencia School of Architecture has carried out several initiatives to design and build spaces where children can play. Through four competitions, carried out by architecture students and graduates in the last two years, the results are presented in order to make visible the importance that the child's vision has had and continues to have in the processes of generation or transformation of space. The analysis of these competitions and their evolution are committed to placing children at the centre of the reflection on the designed space, reclaiming them as transforming agents of the architectural space and the city. From the first competition to build a playhouse for children - in the 2014-15 and 2015-16 academic years - to the last one, developed in the 2021-22 academic year, to build an urban space with children, there is evidence of an evolution in the competition statements, in the proposals presented and in the evaluation that shows a progressive approach towards a more inclusive and participatory society.
En la construcción de una ciudad inclusiva, la infancia tiene un papel fundamental y diseñar el espacio teniendo en cuenta la necesidad de protección y de socialización frente a la relación del juego con la infancia puede ser un buen punto de partida para reflexionar sobre las condiciones del espacio urbano. En este contexto, desde la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Valencia, se han llevado a cabo cuatro concursos desde el curso 2014-15 hasta el curso 2021-22, realizados por estudiantes de arquitectura, para construir espacios donde niños y niñas pudieran jugar. El análisis de los planteamientos, objetivos y propuestas ganadoras de los concursos permiten mostrar una evolución que apuesta por situar a la infancia en el centro de la reflexión sobre el espacio diseñado, reclamándola como agente transformador del espacio arquitectónico y de la ciudad. Desde los primeros concursos planteados para construir un play-house “para la infancia” hasta el último, desarrollado en el curso 2021-22, para construir un espacio urbano “con la infancia”, los resultados evidencian unas condiciones que se distancian de la construcción de un objeto o lugar especializado y ofrecen a la infancia alternativas frente a la dualidad entre sujeto libre y sujeto protegido en relación con el juego y la ciudad, apostando por un progresivo acercamiento hacia una sociedad más inclusiva y participativa.
Publisher
Universitat Politècnica de Catalunya