Affiliation:
1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
2. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Stok kontrolü, sağlık hizmeti sunumunun kesintiye uğramaması ve sunulan sağlık hizmetlerinde kalitenin, verimliliğin ve etkinliğin sağlanması açısından önemli bir denetleme aracı olduğu için hastanelerde stok kontrol yöntemi ilkelerini benimsemek ve stok kontrol yöntemlerini kullanmak günün ihtiyacı olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Ankara’da bir özel hastanenin ameliyathane bölümünün 2020 ve 2021 yıllarına ait tıbbı sarf malzeme stoklarını inceleyerek, tıbbi sarf malzeme stoklarının tüketim tutarını ve tüketim miktarını belirlemek, yıl bazında karşılaştırmak ve stok kontrolünde etkinliğin sağlanabilmesi açısından hastanede uygulanabilecek en uygun yöntemi tespit etmektir. Ameliyathane bölümünün stoklarında yer alan tıbbi sarf malzemelere ait verilerin analizi Microsoft Excel programı yardımıyla, stok kontrol yöntemlerinden ABC, VED ve ABC-VED Matris yöntemlerinin uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. ABC yönteminin uygulanması ile tıbbi sarf malzeme stoklarının maliyet açısından önemleri, VED yönteminin uygulanması ile tıbbi sarf malzemelerin kritiklik açısından önemleri ve ABC-VED Matris yönteminin uygulanması ile tıbbi sarf malzemelerin hem maliyet hem de kritiklik açısından önemleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, stok kontrol planının geliştirilmesi sürecinde her üç yöntemin de kullanılabileceği tespit edilmiştir. Ancak, hastanelerde stok yönetiminin önemli bir unsuru olan stok kontrolünde etkinliğin sağlanması açısından, maliyet ve kritiklik parametrelerinin bir kombinasyonunu sunan ABC-VED Matris yönteminin daha uygun bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Bulletin of Economic Theory and Analysis
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering
Reference25 articles.
1. Antonoglou, D., Kastanioti, C., & Niakas, D. (2017). ABC and VED analysis of medical materials of a general military hospital in Greece. Journal of Health Management, 19(1), 170-179. https://doi.org/10.1177/0972063416682643
2. Böker, Z., & Çetin, O. (2020). Sağlık sektöründe ABC-VED AHP ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak çok kriterli stok sınıflandırması. Öneri Dergisi, 15(53), 178-208.
3. Braithwaite, J., Zurynski, Y., Ludlow, K., Holt, J., Augustsson, H., & Campbell, M. (2019). Towards sustainable healthcare system performance in the 21st century in high-income countries: A protocol for a systematic review of the grey literature. BMJ Open, 9(1), 1-7. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2018-025892
4. Çabuk, Y., Babacan, A., & Gürel, A. (2018). Hastanelerde ABC ve VED analizi ile stok yönetimi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 4(01), 67-81.
5. Çulha, E., & Öztürk, Z. (2021). Acil servislerde kullanılan sarf malzemelerin ABC ve VED yöntemiyle analizi: Bir özel hastane örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(4), 621-632.