Müşteri Şikayet Değerlendirme Süreçlerinde Kullanılacak Optimum Eleman Sayısının Tespiti İçin Simülasyon Optimizasyonu Yaklaşımı

Author:

Çekici Vedat1

Affiliation:

1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Firmalar, müşterilerine katma değerli ve kaliteli ürün-servis sağladığında müşterilerini memnun ederek işlerini sürdürürler. Müşteri memnuniyeti ise birçok faktörden etkilenmektedir. Müşteri şikayetlerinin hızlı ve beklenen kalitede çözümlenmesi bu faktörlerden biridir. Şikayetleri, hızlı ve doğru bir şekilde çözümlemek için, optimum kaynağın sağlanması gerekmektedir. Daha önce yapılan birçok çalışmada simülasyon optimizasyonu yönteminin uygulandığı tespit edilmiştir, fakat simülasyon optimizasyonu yöntemi kullanarak sistemde çalışan kişi sayısını ve bu kişilerin çalışma saatinin belirlenmesi konusundaki çalışmaya pek rastlanmamıştır. Bu araştırma çalışmasında bir şikayetin alınmasından kapanmasına kadar olan safhalar incelenerek her süreçte harcanan zaman ve kaç eleman kullanılacağı belirlenmektedir. Kurulan model yardımıyla bir miktar personelin azaltılması ya da eklenmesi durumunda şikâyetin kapanma zamanının nasıl değişeceği de belirlenebilmektedir. Çalışmada personel sayısındaki değişime bağlı olarak personel oranındaki değişiklikler de belirlenerek şikayetlerin çözümlenmesi için ihtiyaç duyulan en uygun personel sayısı ve günlük çalışma saatleri belirlenmektedir. Araştırmanın sonucunda çalışan sayısında ve toplam günlük çalışma saatlerinde ~ %49 iyileşme gözlemlenmiştir.

Funder

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Publisher

Osmaniye Korkut Ata Universitesi

Reference5 articles.

1. Ahmed RR., Vveinhardt J., Warraich UA., Hasan SS., Baloch A. Customer satisfaction & loyalty and organizational complaint handling: economic aspects of business operation of airline ındustry. Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics 2020; 31(1): 114–125.

2. Akdeniz HA., Tatar B. Hava limanında kuyruk simülasyonu: İzmir-Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2009; 11(3): 03-12.

3. Altıok T., Melamed B. Simulation modelling and analysis with arena. USA, Academic Press, Elsevier, 2007.

4. Armaneri Ö. Bir montaj hattı üretim sisteminde optimal işgücü dağılımının arena proses analyzer (PAN) ve OptQuest kullanılarak belirlenmesi. Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Dergisi 2005; 11(1): 1-16.

5. Baş İ., Tosun Ö., Bayram V. Robot yer seçimi ve işçi-istasyon ataması düşünceleri altında hat dengeleme optimizasyonu. Bir bulaşık makinesi fabrikası vaka analizi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2021; 27(4): 495-503.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3