Koronavirüs Salgını Döneminde Önlem Alma Davranışları, Koronavirüs Korkusu Ve Kontrol Odağı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Author:
AYAS Elif Beyza, ÖZTÜRK Nilsu, İNAN Süleyman, SAYIN KARAKAŞ Gözde1
Affiliation:
1. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs kısa zamanda dünyanın tamamına yayılarak salgın hastalığa dönüşmüştür. İnsanlara riski en aza indirmek için birçok önleyici davranış önerilmektedir. Bu davranışlarla ilişkili olduğu düşünülen çeşitli değişkenler vardır. Bu çalışmada, hijyen davranışları kontrol odağı ve koronavirüs korkusu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 18-60 yaş arasında 208 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılara, ‘Covid-19 Korkusu Ölçeği’, ‘Covid-19 Hijyen Ölçeği’ ve ‘Kontrol Odağı Ölçeği’ kullanılarak, veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Koronavirüs korkusunun kadınlarda daha yüksek olduğu ve kadınların daha fazla koronavirüse yönelik hijyen davranışlarında bulunduğu görülmüştür. Koronavirüs korkusunun hijyen davranışlarının tüm alt boyutlarını (salgınla değişen hijyen davranışları, ev hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımı, alışveriş hijyeni, el hijyeni ve dışarıdan eve gelindiğinde hijyen) pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca kişilerin dış kontrol algısı arttıkça maske kullanımına ve sosyal mesafeye daha az uyum gösterdikleri saptanmıştır. Koronavirüs korkusunun virüsten korunmaya yönelik önleyici davranışları arttırabileceği düşünülmüştür. Ayrıca cinsiyetler arasındaki farklılıklar önlemlere uyum açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Önlem alma davranışıyla ilişkili etmenlerin açıklanmasının, kişilerin uyumunu sağlamaya yönelik müdahalelerin geliştirilmesine de katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Publisher
Afet ve Risk Dergisi
Reference57 articles.
1. Ahorsu, D. K., Lin, C. Y., Imani, V., Saffari, M., Griffiths, M. D., & Pakpour, A. H. (2020).
The fear of COVID-19 scale: development and initial validation. International journal of mental health and addiction, 1-9 2. Akan, H., Gurol, Y., Izbirak, G., Ozdatlı, S., Yilmaz, G., Vitrinel, A., & Hayran, O. (2010).
Knowledge and attitudes of university students toward pandemic influenza: a cross-sectional study from Turkey. BMC Public health, 10(1), 1-8. 3. Akbaş, Ö. Z., & Dursun, C. (2020). Koronavirüs (covid-19) Pandemisi Sürecinde Özel
Alanına Kamusal Alanı Sığdıran Çalışan Anneler. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 78-94. 4. Altun, Y. (2020). Covid-19 Pandemisinde Kaygı Durumu ve Hijyen Davranışları.
STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 29(5), 312-317. 5. Bakioğlu, F., Korkmaz, O., & Ercan, H. (2020). Fear of COVID-19 and positivity:
mediating role of intolerance of uncertainty, depression, anxiety, and stress. International journal of mental health and addiction, 1-14.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
|
|