Affiliation:
1. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
Abstract
Yaşlı göçmenler, göçmen grubu içerisinde iki kat dezavantajlı konumda olan bu nedenle sorun ve ihtiyaçları dikkatle ele alınması gereken bir grubu oluşturmaktadır. Yaşlı göçmenler, fiziksel yetersizlik, göç sonrasında çalışamama gibi faktörlerden dolayı göç sürecinde ve göç sonrası süreçte diğer yaş gruplarına göre daha fazla zorluk çekmektedirler. Alışılmış olan sosyal ağlardan kopma, göç edilen yerde çalışamamaktan dolayı aile üyelerine bağımlı olma, yeni kültüre uyum sağlamada yaşanan zorluklar yaşlıların daha kırılgan olabileceğini düşündürmekte, bundan dolayı bu çalışmada yaşlı göçmenlere odaklanılmaktadır. Bu çalışmada, göçmenler içerisinde kırılgan bir grup olan yaşlıların sorunlarının neler olduğu ve Türkiye’de kamu, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından sunulan hizmetlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yaşlı göçmenlerin yaşadıkları sorunlar; sosyo-kültürel uyum, istihdam, sosyo-ekonomik durum, fiziksel ve ruhsal sağlık, sosyal destek alanlarında yoğunlaşmaktadır. Türkiye’de yaşlı göçmenlere yönelik kamu, belediye ve STK’lar tarafından sunulan hizmetlerin özelde yaşlılara yönelik sınırlı düzeyde var olduğu, genel göçmen nüfusa sunulan hizmetlerden yaşlı göçmenleri yararlandıkları söylenebilir. Dolayısıyla, hizmet sunumlarında yaşlı göçmenlerin yaşadıkları sorunların göz önünde bulundurularak hizmet modellerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği önerilebilir.
Reference4 articles.
1. Acharya, M. P. ve Northcott, H. C. (2007). Mental distress and the coping strategies of elderly Indian immigrant women. Transcultural Psyciatry , 44 (4), 614-636.
2. Ajrouch, K. J. (2007). Health disparities and Arab-American elders: does intergenerational support buffer the inequality - health link? Journal of Social Issues , 63 (4), 745-758.
3. Angel, J. L., Angel, R. J. ve Markides, K. S. (2000). Late-life immigration, changes in living arrangements, and headship status among older Mexican-origin individuals. Social Science Quarterly , 81 (1), 389-403.
4. Angel, R. J., Angel, J. L. ve Geum-Yong Lee, K. S. (1999). Age at migration and family dependency among older Mexican immigrants: recent evidence from the Mexican American EPESE. The Gerontologist , 39 (1), 59-65.