Afet ve Kırılgan Gruplar

Author:

Arı Kovancı Yasemin1ORCID

Affiliation:

1. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Dünyanın hemen her yerinde farklı türden afetler meydana gelmekte ve afetlerin yarattığı güçlüklerle karşı karşıya kalınmaktadır. Çoğu zaman beklenmedik bir anda gerçekleşen afetler, fiziksel, sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan ciddi sonuçlar doğurabilme potansiyeline sahiptir. Son yıllarda, afetlerin görülme sıklığı, şiddeti ve süresinin artmasına koşut olarak ortaya çıkardığı zarar ve kayıplar da artmaktadır. Afetler toplumun tüm kesimlerini derinden etkilemekle birlikte, çocuklar, yaşlılar, kadınlar, engelliler gibi kırılgan gruplar üzerinde çok daha ağır etkiler yaratmaktadır. Afetlerin kırılgan gruplar başta olmak üzere toplumun tümü açısından yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı afetlerin kırılgan gruplar açısından ortaya çıkardığı güçlükleri sorgulamak ve söz konusu gruplar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çözüm önerileri sunmaya çalışmaktır. Çalışmada literatür taraması yönteminden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, afet durumlarında toplumdaki bireylerin farklı kırılganlık düzeyine ve başa çıkabilme kapasitesine sahip olabildiğinin dikkate alınması ve kırılgan gruplara özgü afet yönetim stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının, hem bu grupların afetlerden görebileceği zararın en aza indirilmesi, hem de toplumun afetlere dirençli kılınması için elzem olduğu açıkça görülmektedir. Bununla birlikte, afet sırası ve sonrasında sosyal politikanın en önemli araçları olarak öne çıkan sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin kırılgan grupların gereksinimlerini karşılayacak ve yaşamlarını idame ettirebilmelerini sağlayacak kapsamda olmasının güvence altına alınması önem taşımaktadır.

Funder

Yok

Publisher

Siirt University

Reference50 articles.

1. Balaban, O., Özgür, B., & Sakar, B. (2021). İklim değişikliği, göç ve yerel yönetimler. RESLOG.

2. Bhuiya, M.M.R., Shao, W., & Jones, S. (2023). Measuring accessibility of movement challenged persons during earthquake evacuation of Dhaka City, Bangladesh: A participatory GIS-Based approach. Applied geography, 156, 1-16.

3. Bizzarri, M. (2012). Protection of vulnerable groups in natural and man-made disasters. In A. de Guttry, M. Gestri & G. Venturini (Eds.), International disaster response law (pp. 381-414). Netherlands: TMC Asser Press.

4. Bozkurt, V. (2023). Depremin toplumsal boyutu. Avrasya Dosyası Dergisi, 14(1), 89-111.

5. Carter, W. N. (2008). Disaster management: A disaster manager’s handbook. Philippines: Asian Development Bank.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3