Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
2. CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Öz
Giriş ve Amaç
Terminal ileumu etkileyen hastalıklarda kolonoskopi ile terminal ileumun görüntülenmesi ve biyopsi alınması altın standarttır. Bu çalışmada kolonoskopik görünüm ile terminal ileumun histopatolojik bulgularının tanısal açıdan karşılaştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler
2014-2023 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji kliniğinde kolonoskopi yapılan 971 hasta dosyası retrospektif incelenerek veriler toplandı. Hastaların yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri kaydedildi. Kolonoskopi raporları ve histopatolojik bulguları değerlendirildi.
Sonuçlar
Hastaların 457’si (%47 ) kadın, 514’ü (%53) erkekti. Yaş ortalaması 47,7’di. Hem kolonoskopik hem de histopatolojik olarak terminal ileumu normal olan hasta sayısı 562(%57,8)’di. Terminal ileumda hem kolonoskopik hem de histopatolojik olarak en fazla görülen bulgu mukozal ödemdi (%6,1). Kolonoskopide normal terminal ileumu olanlarda histopatolojik olarak ileit saptanma oranı 27(%4) ve ileal ülser olanlarda patolojik olarak kronik inflamatuar barsak hastalığı saptanma oranı ise 28(%49,1)’di.
Tartışma
Kolonoskopik görünüm ile histopatolojik bulguların anlamlı oranda korele olduğu gösterildi. Bundan dolayı ileal hastalıkların tanısında hem kolonoskopik görünüm hem de histopatolojik bulgular aynı oranda değerlidir. Ayrıca klinik olarak gerekli durumlarda ileum entübasyonu ve histopatolojik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.
Publisher
Celal Bayar Universitesi Saglık Bilimleri Enstitusu Dergisi