Did Ibn Khaldun Use the Concept of ʿUmran in the Meaning of Civility/Civilisation? A Theoretical and Historical Analysis

Author:

ÖTENKAYA Yusuf1

Affiliation:

1. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Abstract

Umrân genellikle ikincil literatürde soyut kalan, neyi ifade ettiği tam anlamıyla belli olmayan, farklı yaklaşımlara göre değişkenlik arz eden bir kavramdır. Türkçe literatürde bu genellikle “medeniyet/uygarlık” ya da “toplum” olarak karşılanırken, İngilizce literatürde ise “civilisation” ile karşılanmıştır. Hadarî umrân ise bedevîliğin zıddı olan “yerleşiklik” anlamında kullanılırken, bazen de “uygar yaşam” olarak telakki edilmiştir. İbn Haldûn’un sıklıkla kullandığı bu mefhumlara yönelik yapılan alımlama, söz konusu kavramların derinliğinin sınırlandırılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla bunun önüne geçebilmek amacıyla kavramın bağlam içerisindeki yerine odaklanılarak, mefhumun maddi gelişmelerden uzak, “toplumsal ortam” anlamında kullanıldığı öne çıkarılacaktır. Bu çalışmada öncelikle umrânın genel olarak karşılandığı medeniyet/uygarlık ifadesinin tarihsel süreç içerisindeki serüveni mercek altına alınacak ve daha sonrasında bağlam dahilinde İbn Haldûn’un nasıl bir umrân anlayışı geliştirdiği hususunda farklı bir perspektif geliştirilerek söz konusu kavramın din, devlet, toplum, tarih, akıl ve ilim gibi pek çok hususla olan bağıntısı tartışılacaktır. Bu amaçla Türkçe ve İngilizce literatürde umrân kavramının nasıl alımlandığı, Batı’nın geliştirdiği medeniyet mefhumunun bu kavramı nasıl tahdit ettiği doğrultusunda hem söz konusu literatür hem de İbn Haldûn’un konuya olan yaklaşımları esas alınacaktır.

Publisher

Islam Medeniyet Arastirmalari Dergisi (IMAD)

Subject

Computer Science Applications,History,Education

Reference60 articles.

1. Adorno, Max Horkheimer Theodor W. Dialectic of Enlightenment. ed. Edmund Jephcott. Stanford: Stanford University Press, 2002.

2. Akyol, Aygün. "İbn Haldûn’un İlim Anlayışında Felsefe ve Tarih Tasavvuru". Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10/20 (2011), 29–59.

3. Alatas, Syed Farid. Applying Ibn Khaldûn: The Recovery of a Lost Tradition in Sociology. New York: Routledge Publishing, 2014.

4. Allen, Rodney F. "The Method and Process of History". The Social Studies 58/2 (1967), 68–71.

5. Amri, Laroussi. "The Concept of ‘Umran: The Heuristic Knot in Ibn Khaldun". The Journal of North African Studies 13/3 (2008), 351–61.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3