Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
2. MANISA CELAL BAYAR UNIVERSITY, MANİSA VOCATIONAL SCHOOL
Abstract
Giriş ve Amaç: Ten tene temas vajinal ve sezaryen doğumlarda tercih edilen ve pek çok olumlu etkisi bilinen bir uygulamadır. Bu çalışmada vajinal doğum sonrasında ten tene temasın plasenta ayrılma süresi ve doğum hormonları üzerine olan etkisini araştırnayı planladık.
Yöntem ve gereçler: Çalışmaya XXXX kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran 40 gebe dahil edildiç çalışma grubunda doğum sonrası kesintisiz ten tene temas uygulandı, control grubunda anne ve bebek ayrıldı.Plasentanın ayrılma süresi not edildi ve doğum öncesi doğum sonrası kan örneklerinde oksitoain, β-endorfin ve katekolamin düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Kadınların ortalam yaşı çalışma grubunda 28.55±5.97, control grubunda 26.75±6.58 idi. Plasentanın ayrılma süresi çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha kısa bulundu. Oksitosin ve katekolamin seviyeleri hem çalışma hem control grubunda pre ve postpartum dönemde benzerdi. β-endorfin seviyeleri postpartum dönemde iki grup arasında benzerdi ancak prepartum dönemde çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksektir.
Tartışma ve Sonuç: Doğum sonrası uygulanan ten tene temas doğum hormonları arasındaki dengeyi bozmadan plasenta ayrılma süresini kısaltmaktadır. Sağlık çalışanları ten tene temasın önemi hakkında bilgilendirilmeli ve uygulama erken postpartum dönemde yaygınlaştırılmalıdır. Doğum salonunda çalışanlar yani ebe, hemşire ve doktorlar ten tene temasın pek çok avantajının yanısıra plasenta yarılma süresini kısaltması ve doğum hormonlarına etki etmemesi konusunda da bilgilendirilmelidir.
Funder
MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOMİSYONU
Publisher
Dokuz Eylul Universitesi Tip Fakultesi Dergisi