Affiliation:
1. İstanbul Medipol Üniversitesi
Abstract
Kadınların toplumlar içerisindeki nüfuslarına kıyasla siyasi temsildeki oranları çok düşük düzeyde kalmaktadır. Kadınların sayısal olarak nüfusları ile orantılı bir şekilde siyasete katıl(a)mamaları, demokrasilerde bir temsiliyet sorunu oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu durum, kadınların en temel insan hakları içerisinde yer alan seçme ve seçilme haklarından da tam olarak faydalanamadıkları anlamına gelmektedir. Literatürde kadınların neden daha fazla sayılarla siyasete katılmaları gerektiğine
odaklanan çalışmalar yer almaktadır. Birbirinden teorik ve metodolojik yöntemleri bakımından farklılaşan bu çalışmalar, kadınların siyasete neden daha fazla oranda katılmaları gerektiğine farklı cevaplar sunmaktadır. Bu çalışma ise, kadınların demokrasilerde nicel ve nitel temsilleri üzerine yapılan çalışmaları kadın temsilinin anlamı bakımından incelemekte ve mevcut literatüre eleştirel bir analiz sunmaktadır. Çalışmada kadınların sayısal olarak karar alma ve yasa yapma mekanizmalarında
yer almalarının demokrasi ve kadın temsili için ne anlama geldiği, kadınların nitel temsillerinden ne beklendiği ve bu beklentilerin kadın temsiline olan etkileri, kadınların nicel ve nitel temsil arasında nasıl bir ilişki olduğunu tartışmaktadır.
Reference46 articles.
1. Arat, Y. (1989). The patriarchal paradox: women politicians in Turkey. New Jersey, Madison: Fairleig.
2. Arat, Y. (1999). Democracy and women in Turkey: in defense of liberalism. Social Politics, Güz, 370-387.
3. Baker, K. (2017). Great expectations: gender and political respresentation in the Pacific Islands. Governent and Opposition, (), 1-27.
4. BBC News. (2018). The power-sharing dream: where women rule in the world. Erişim adresi: https://www.bbc.com/news/world-44454914. Erişim tarihi: 20.06.2023.
5. Berkman, M. B. ve Robert E. O. (1993). Do women legislators matter? Female legislators and state abortion policy. American Politics Quarterly, 21(1), 102-124.