Abstract
Kamusal açıdan karşılaşılan sorunların karmaşıklığı, klasik hiyerarşik örgütlenmelerin dışında, örgütler arasında iş birliklerini yansıtan oluşumları gündeme getirmektedir. Bu bağlamda biçimsel ve biçimsel olmayan örgütler arasında farklı iş birlikleri ortaya çıkmakta ve farklı şekillerde kavramsallaştırıldığı görülmektedir. Bu noktada gündeme gelen örgütlenmelerden biri de “ağ yönetişimi” kavramı ile karşılık bulmaktadır. Bu çalışmada bir örgütlenme modeli olarak ele alınan ağ yönetişimi, kent yönetimi bağlamında teorik düzeyde inceleme konusu yapılmaktadır. Çünkü kentler, günümüz açısından adı geçen karmaşık sorunların; sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla birinci derecede gerçekleştiği mekânlardır. Yapılan incelemede, sahip olduğu sınırlılıklar ve getirilen eleştiriler ihmal edilmeden, ağ yönetişimi modelinin, yapı, işleyiş ve karakteristik açıdan ayırıcı özellikleriyle, karmaşık sorunların yönetiminde önemli fırsatlar sunduğu anlaşılmaktadır.
Publisher
Istanbul Gelisim University
Reference103 articles.
1. AARS, J., FIMREITE, A. L. (2005). Local government and governance in Norway: Stretched accountability in network politics. Scandinavian Political Studies, 28, 3, 239-256.
2. AARSÆTHER, N., NYSETH, T., BJORNA, H. (2011). Two networks, one city: Democracy and governance networks in urban transformation. European Urban and Regional Studies, 18, 3, 306–320.
3. ACAR, M. (2004). Örgüsel yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
4. AGRANOFF, R., MCGUIRE, M. (2001). Big questions in public network management research. Journal of Public Administration Research and Theory, 11-3, 295-326.
5. AGRANOFF, R., MCGUIRE, M. (2003). Collaborative public management: New strategies for local governments. Washington, DC.: Goorgetown University Press.