Parklarda Vandalizm Etkileri: Tekirdağ Çerkezköy Örneği

Author:

Onay Büşra1ORCID,Sava Beyza2ORCID,Şahin Candan3ORCID

Affiliation:

1. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ

2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, PEYZAJ MİMARLIĞI (YL) (TEZLİ)

3. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

Abstract

İnsanların fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü geri kazanmak için isteyerek yaptıkları aktiviteler olarak tanımlanan rekreasyon kavramı, bireylerin serbest zamanlarında sosyalleşmelerine, çevreleri ile olumlu ilişkiler kurmalarına ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayan aktiviteler bütünüdür. İnsanlar için rekreasyon bir ihtiyaçtır. Rekreasyonun bireysel, toplumsal ve sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok yararı vardır. Kentlerimizde rekreasyon alanlarına baktığımızda piknik ve eğlence alanları, gezinti yerleri, yeşil alanlar, dinlenme alanları, çocuk bahçeleri, parklar gibi yerler olarak karşımıza çıkar. Farklı ölçeklerde tasarlanan parklar insanların sıklıkla kullandığı, eğlenme, dinlenme, gezinti, spor, oturma, oyun gibi pek çok aktiviteye imkan tanıyan rekreasyon alanıdır. Kentleşme ile birlikte ciddi bir sorun olarak ortaya çıkan vandalizm; kentsel alanlarda, ortak yaşam alanlarına zarar verme şeklinde oluşmaktadır. Kent içerisinde parklarda çok sık karşılaşılan bir sorun olan bu kavram sebepleri incelenerek önlem alınması gereken bir noktaya ulaşmıştır. Bu çalışmada Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde yer alan rekreasyon alanlarında vandalizm olgusu araştırılmıştır. Çerkezköy ilçesi örneğinde bakıldığında, ilçede çok fazla parka yer verildiği görülmüştür. Çalışmaya konu olan parkların seçimimde ilçenin en büyük mahallesi olan Kızılpınar örnek alınmış ve seçilen 10 park vandalizm açısından incelenmiştir. Parklarda yer alan donatılar (oturma birimleri, çöp kutuları, aydınlatma vs.) zemin döşemeleri, sınırlandırıcı elemanlar, bitkiler vs. yerinde gözlem yaparak incelenmiş ve fotoğraflandırılmıştır. Sonuç olarak bazı pakların yeni yapılmasına rağmen vandal hareketlerden çok etkilendiği görülmüştür. Çalışmada bunların önlenmesi parkların yaşanabilir yerler haline gelmesi için öneriler sunulmuştur.

Publisher

Mehmet Akif Ersoy Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi

Reference22 articles.

1. Akyol, E. (2006). Kent mobilyaları tasarım ve kullanım süreci [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Teknik Üniversitesi.

2. Aslan, H. (2018). Vandalizmin azaltılmasında peyzaj sasarım kriterlerinin belirlenmesi. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 7(2), 74-82.

3. Boessen, A., & Hipp, J.R. (2018). Parks as crime inhibitors or generators: Examining parks and the role of their nearby context. Social Science Research, 76, 186-201.

4. Dinçtürk, S. (2007). Türkiye’de vandalizmin sosyal, ekonomik ve psikolojik boyutları. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi.

5. Fisher, J., & Baron, M.R. (1982). An equity-based model of vandalism. Population and Environment, 5(3), 182-199.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3