Biyoliflendirme işleminde farklı beyaz çürüklük mantarlarının ve inkübasyon sürelerinin odunun kimyasal bileşimi üzerine etkisi

Author:

Tozluoğlu Ayhan1ORCID,Arslan Recai1ORCID

Affiliation:

1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Kâğıt hamuru üretiminde yüksek enerji ve kimyasal madde tüketimi gibi olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi amacıyla son yıllarda geliştirilen alternatif yöntemlerden birisi de biyoteknolojik uygulamaların bu sektörde kullanılmaya başlanmış olmasıdır. Bu yöntemde odun yongaları beyaz çürüklük mantarları ile muamele edilmekte ve böylece ligninin ön delignifikasyonu sağlanarak daha çevreci bir yöntemle kâğıt hamuru üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Biyolojik kâğıt hamuru üretimi (biyoliflendirme-biopulping) adı verilen bu alternatif modifiye yöntem sayesinde odunda bulunan ligninin bir kısmı beyaz çürüklük mantarlarının biyolojik degradasyonuyla yapıdan uzaklaştırılmaktadır. Çalışmamızda beyaz çürüklük mantarlarından aktif delignifikasyon etkisine sahip Phanerochaete chrysosporium, Pleurotus ostreatus ve Ceriporiopsis subvermispora mantarları ile karaçam yongaları aşılanmak suretiyle biyolojik ön uygulama gerçekleştirilerek, biyolojik modifikasyon işlemlerinin odunun kimyasal bileşimi üzerindeki etkisi özellikle ligninin delignifikasyonu dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Mantar muamelesi sonrasında en hızlı ağırlık ve lignin kaybının 4. hafta sonunda gerçekleştiği belirlenmiştir. İnkübasyon süresine bağlı olarak mantar muamelesi sonrasında odundaki diğer bileşenlerin azalmasına bağlı olarak holoselüloz miktarları oransal olarak artış göstermiştir. Optimum inkübasyon süresinin belirlenmesi noktasında odunun kimyasal bileşimi üzerinde yapılan çalışmalara bağlı olarak P. chrysosporium için 4 hafta; P. ostreatus ve C. subvermispora için ise 6 haftalık inkübasyon sürelerinin optimum olduğu belirlenmiştir.

Publisher

Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi

Reference27 articles.

1. Akhtar M, Attridge MC, Blanchette R, Myers R, Wall M, Sykes M, Koning JR, Burgess T, Wegner T, Kirk TK (1992) The white rot fungus Ceriporiopsis subvermispora saves electrical energy and improves strength properties during biomechanical pulping of wood in Biotechnology in the pulp and paper industry, 3-8. Kuwahara, M. Shimada, M., Eds., Tokyo: UNI Publishers Company, LTD.

2. Akhtar M, Kirk TK, Blanchette R (1996) Biotechnology in the pulp and paper industry, recent advances in applied and fundamental research. Sixth Intemational Conference, 187-192.

3. Bajpai P, Bajpai PK, Akhtar M, Jauhari MB (2001) Biokraft pulping of eucalyptus with selected lignin-degrading fungi. Journal of Pulp and Paper Science, 27(7): 235-239.

4. Blanchette RA, Leatham GF, Attridge MC, Akhtar M, Myers GC (1991) Biomechanical pulping with C. Subvermispora. U. S. Patent No. 5, 055, 159.

5. Calvo-Flores FG, Martin-Martinez FJ (2022) Biorefineries: achievements and challenges for a bio-based economy. Front. Chem, 10: 973417.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3