Thornthwaite yöntemine göre iklim tiplerinin belirlenmesi: Bursa ili örneği

Author:

Erdoğan Yüksel Esin1ORCID,Karan Ömer Faruk1ORCID

Affiliation:

1. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY

Abstract

Bir yere ait meteorolojik olayların uzun yıllık ortalamaları olarak bilinen iklim olgusu bölgeye ait hava şartlarının karakteristik yapısında ve değişikliklere bağlı olarak da farklı bitki topluluklarının teşekkül etmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Bilim insanları tarafından çok sayıdaki iklim tipine ait benzer ve farklı yönleri tespit edebilmek amacıyla çeşitli iklim sınıflandırmaları yapılmıştır. İklim tipleri sıcaklık, yağış ve nem gibi meteorolojik olaylara bakılarak sınıflandırılabilir. Thornthwaite yöntemi de iklim tipini belirlemek için kullanılan sınıflandırma metotlarından biridir. Bu çalışmada, meteorolojiden temin edilen uzun süreli iklim verileri ile Thornthwaite iklim belirleme yöntemi kullanılarak Bursa ili ve ilçelerine ait toplam 18 istasyonda iklim tipleri ve su bilançoları belirlenmeye çalışılmıştır. Thornthwaite yöntemine göre yapılan analizler sonucunda Büyükorhan ilçesinin “Yarı Kurak”; Gemlik, Harmancık, İznik, Karacabey ve Yenişehir ilçelerinin “Yarı Nemli, Yarı Kurak”; Gürsu, İnegöl, Kestel, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Orhangazi, Osmangazi, Orhaneli, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinin “Yarı Nemli”; Keles ilçesinin “Nemli”, Uludağ istasyonuna ait verilerin ise “Çok Nemli” iklim sınıfında olduğu tespit edilmiştir. Uludağ’ın “Düşük Sıcaklıkta, Karasal iklime yakın” diğer ilçelerin ise “Orta Sıcaklıkta, Okyanus iklimine yakın” olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucu veriler incelendiğinde araştırma alanında genel itibariyle yaz mevsiminde su eksikliği, kış mevsiminde ise Uludağ’da su fazlalığı diğer ilçelerde ise orta seviyede suyun olduğu görülmüştür.

Publisher

Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi

Reference48 articles.

1. Aktaş S, Kalyoncuoğlu ÜY, Anadolu Kılıç NC (2018) Eğirdir Göl Havzasının De Martonne yöntemi ile kuraklık analizi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 6(2): 229-238.

2. Avcı M (2005) Çeşitlilik ve endemizm açısından Türkiye’nin bitki örtüsü. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, 13: 27-55.

3. Bacanlı ÜG, Saf B (2005) Kuraklık belirleme yöntemlerinin Antalya ili örneğinde incelenmesi. Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Sempozyumu, 8-12 Eylül Antalya, 184-196.

4. Birsoy Y, Ölgen K (1992) Thornthwaite yöntemi ile su bilançosunun ve iklim tipinin belirlenmesinde bilgisayar kullanımı. Ege Coğrafya Dergisi, 6: 153-178.

5. Çiçek İ (1996) Thorthwaite metoduna göre Türkiye’de iklim tipleri. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Araştırmaları Dergisi, 12: 33-71.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3