Affiliation:
1. RAUF DENKTAŞ ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ
2. RAUF DENKTAS UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING-ARCHITECTURE
Abstract
Kıyısal alanlarda yer alan kentsel ürünler, yaşlı bireyler için fonksiyonel kamusal alanlar sağlamada önemli role sahiptirler. Kentsel ürünler, erişilebilirliği, güvenliği, konforu ve genel kullanıcı deneyimini geliştirmek üzere uygun ergonomik standartlar ile tasarlanarak, kıyısal alanların yaşlı kullanıcılar tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Girne Kıyı Şeridi’nde (Kordonboyu’nda) yer alan kentsel mekan ürünlerinin yaşlı kullanıcılar için fonksiyonel performansını ergonomik kriterler üzerinden sorgulamak ve yaşlı bireylerin kentsel alanlardan yararlanırken karşılaştıkları potansiyel zorlukları ve fırsatları belirlemektir. Araştırmada yaşlı-dostu kentsel ürünlerin oluşturulması için gerekli olan ergonomik standartlar üzerinde durulmuştur. Ayrıca, çalışma kamusal alanların yaşlı kullanıcılar için erişilebilirliğini ve kullanılabilirliğini artırmak için gerekli olan uyum kapasitesi, güvenlik, konfor, saygın kullanım, yoğunluk, okunabilirlik ve özerklik gibi kentsel ürünlerin fonksiyonelliğini destekleyen tasarım prensiplerinin önemini de vurgulamaktadır. Çalışmada, nitel araştırma metodu olan yerinde gözlemler ve röportajlar yapılarak, gerekli veriler toplanmıştır. Gözlemler sırasında önceden hazırlanan envanter formları doldurularak, Girne Kordonboyu’nda yer alan kent ürünlerinin yaşlı kullanıcılar için ergonomik uygunluğu yerinde incelenmiş olup, yaya sirkülasyonunu sağlayan kaldırımlar, rampalar, yaya geçitleri gibi zemin elemanlarının ve oturma elemanları, aydınlatma elemanları, çöp kutuları, bariyerler, işaret levhaları gibi kent donatılarının ergonomik anlamda yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır. Çalışma sonucunda, kentsel ürünlerin yaşlılar için fonksiyonel performansının artırılmasına yönelik önerilere yer verilmiştir.
Reference30 articles.
1. Afacan, Y. (2013). Elderly-Friendly Inclusive Urban Environments: Learning From Ankara. Open House International, 38(1), 52-63.
2. Aykal, F. D., Erbaş, M. ve Kocaman, M. (2018). Kent Mobilyalarının Yaşlı ve Engellilere Uygun Tasarımı: Elazığ Kenti Meydanları Üzerine Uygunluk Analizi, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 101-115.
3. Azemati, H. R., Bagheri, M., Hosseini, S. B. & Maleki, S. N. (2011). An Assessment of Pedestrian Networks in Accessible Neighbourhoods. Internationnal Journal of Architectural Engineering and Urban Planning. 21(1), 52–59.
4. Başıbüyük, G. Ö., Güler, Z. Ö, Kılıç, B. ve Ay, F. (2021) 65+ Yaşlı Bireylerin Antropometrik Referans Değerleri ve Ergonomi İlişkisi. Ergonomi, 4(3), 119-131. doi: 10.33439/ergonomi.1015453
5. Birleşmiş Milletler (BM, 2004), Engelli için Erişilebilirlik: Engelsiz-Çevre için Tasarım Kılavuzu. Erişim Adresi: https://www.un.org/esa/socdev/enable/designm/index.html. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017.